11 februari 2015

Vandaag, 11 februari 2015 wordt het Instituut voor Authentiek Leiderschap gelanceerd. Vanochtend zag ik ineens dat het vandaag ook de dag is dat Nelson Mandela 25 jaar geleden uit de gevangenis is vrijgelaten. Dat raakt mij, want deze lanceringsdag van het Instituut voor Authentiek Leiderschap heb ik enkele maanden geleden bij toeval gekozen. Blijkbaar is toeval niet geheel toeval, want Nelson Mandala is voor mij een inspiratiebron en voorbeeld van Authentiek Leiderschap. Zoals als mens in het leven heeft gestaan en trouw is gebleven aan wie hij echt is en daar daadwerkelijk invulling aan heeft gegeven.

Er is een gedicht van Marianne Williamson, waarvan het gerucht gaat dat Nelson Mandela deze voorgedragen heeft bij de inauguratie. Dit gedicht staat ook op de achterkant van het certificaat van het opleiding programma: Authentiek Leiderschap: Rites of Passage. Deze opleiding vindt voor een groot deel plaats in de pure natuur van het land van Nelson Mandela: Zuid-Afrika.

Alleen heeft Nelson Mandela dit gedicht nooit voorgedragen. Blijkbaar kan iedereen zich voorstellen hoe Nelson Mandela dit gedicht voorleest op een van zijn redes.

Dus lees het volgende gedicht van Marianne Williamson, waarbij je je in je gedachten voorstelt hoe Nelson Mandela deze tekst zelf voordraagt. Het geeft voor mij een extra dimensie aan dit gedicht.

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?

Actually, who are you not to be?
You are a child of God.
Your playing small does not serve the world.

There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you.
We are all meant to shine, as children do.

We were born to make manifest the glory of God that is within us.
It’s not just in some of us; it’s in everyone.

And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.

nelson mandela: leef je passie