Internationale Dag van het Geluk naar 365 dagen?

Chief Happiness Officer (CHO) Veenman doet er in haar bedrijf Experius alles aan om het werkgeluk van medewerkers te verhogen, zo schrijft de Volkskrant vandaag, 20 maart. Van wandelcoaching tot het vieren van successen en faalmomenten. En uiteraard de vrijmibo, oftewel vrijdagmiddagborrel met gezonde hapjes en diepgaande gesprekken.

Moet nu iedere CEO aan de CHO? Ik denk zeker dat het toegevoegde waarde heeft. Een zogeheten werkgelukdeskundige die focust op het welzijn van de medewerkers heeft zijn effect al vaak bewezen. Veenman noemt als succes dat de winst van haar bedrijf stijgt, door tevreden medewerkers en daardoor weer tevreden klanten. Doen dus. Er is inmiddels ook veel bewijs voor werkgeluk als grote factor voor het terugdringen van ziekte en dan vooral burn-out. Met name dertigers lopen tegen stress en burn-out aan, druk als ze zijn met carrière, het krijgen van een vaste baan en vaak de zorg voor een jong gezin.

Iedereen is uit op zoveel mogelijk werkgeluk. Bedrijven zien de winsten graag gemaximaliseerd, en willen hopelijk ook medewerkers die lekker in hun vel zitten en volop hun talenten inzetten. Een werkplek moet een plek zijn waar je jezelf kan zijn, gezien wordt en een bijdrage kan leveren aan de wereld waarin je leeft.

(Werk)geluk hangt ook samen met ‘doen wat bij je past’. Ik geloof er diep in dat het steeds weer doen van datgene dat ten diepste bij je past, een van de meest essentiële stappen is die je kan nemen in je werk. Dat houdt overigens niet in dat je als een gek naar je passie op zoek moet. Terri Trespicio hield daar een fantastische TED Talk over: ‘Don’t follow your passion, your passion folllows you’. Die passie ontdek je gaandeweg en is ook aan verandering onderhevig. Wie had kunnen voorspellen dat mijn pad verliep via gymdocent, doventolk, projectleider naar trainer/coach? Ik zeker niet.

De vraag blijft of 365 dagen werkgeluk een haalbare optie is. Want wat is geluk? Een optelsom van instant-momentjes, volgens sommigen. Zoals dit moment van schrijven waarop ik een heerlijke kop koffie drink en een grote gevulde koek eet. Een koek die haast te zoet, te zout, te vet is. Hoe heerlijk. Voor mij persoonlijk is geluk – gelukkig – meer dan deze fijne momenten.  Voor mij is geluk een diepe onderstroom van mij verbonden voelen met anderen en de wereld, en ook innerlijke rust. Telkens weer verdiept door meditatie en door erover te lezen (tip: lees Almaas). En ja, van daaruit leven is en blijft een kunst, juist op momenten dat het werk even hectisch is. Daarin accepteer ik ook en dat werk niet altijd een feestje is. Dat er tegenslagen zijn waarvan ik kan leren, en dat er altijd rotklusjes zullen blijven die gewoon gedaan moeten worden.

Op deze Internationale Dag van het Geluk prijs ik mij gelukkig dat ik mijn dromen blijf volgen, heel veel instantgeluksmomentjes uit de dag haal en een diepe onderstroom van rust en geluk ervaar. Lucia Rijker, voormalig meervoudig wereldkampioen boksen verwoordt dat treffend met haar levensquote: ‘I am enough, I have enough and I do more than enough’. Ze zegt daarover: “Als je dat echt kan voelen, stroomt alles. En als je van daaruit leeft, zijn je keuzes altijd goed”. Ik heb nu geen Chief Happinez Officer meer nodig. Maar als ik die eerder in mijn loopbaan was tegengekomen, was het pad naar mijn werkgeluk misschien wel wat sneller gegaan.

Helene Baarda