Een diepgaande 7-daagse ‘Next Step’ Retreat
aan de voet van het Marokkaanse Atlasgebergte

Ga mee op deze 7 daagse reis.

Een diepgaande trainingsweek in de ruige Marokkaanse heuvels. Ontdek je unieke talenten en je ‘purpose’. En dus wat je volgende stap in je leven of werk gaat zijn. Waardoor je nog meer van betekenis bent. Deze week doe je samen met maximaal 11 andere deelnemers.

Voor wie is deze retreat bedoeld?

Voor wie

Deze ‘Next Step’ retreat aan de voet van het prachtige Atlas gebergte is voor iedereen die tot rust te komen en dat wil combineren met een persoonlijk (groei)proces. Op deze plek lijkt het of de tijd stil staat. En waar de oorspronkelijke bevolking vooral nog per ezel reist.

Veel deelnemers ervaren onze weken als een ‘reset’, omdat je weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur komt te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke proces deze week centraal.

 • Je hebt behoefte aan meer moeiteloosheid in leven en werk
 • Je ervaart onrust of teleurstelling in je werk of leven. En bent toe aan een volgende stap
 • Je gunt jezelf een retraite ver weg van alles en iedereen voor bezinning en inspiratie
 • Je hebt het verlangen dat je meer kunt bijdragen aan een betere toekomst
 • Je houdt van natuur, mooie gesprekken, plezier maken en samen genieten

Waarom zou je meegaan?

 • Je wil heel graag een verandering of een volgende stap zetten in je leven of werk
 • Je wil weer meer vanuit ‘flow’ werken en leven in plaats van leven in sleur of met stress
 • Je wil ontdekken wat jij echt belangrijk vind. En daar nu echt stappen in gaan zetten
 • Je wil dieper inzicht in jezelf, en je eigen gevoelens en verlangens beter begrijpen
 • Je wil afscheid nemen van iets in je werk of leven, maar vindt dat lastig. Omdat je niet weet wat daarvoor in de plaats komt.
 • Iets in jou zegt dat je van meer betekenis kunt zijn in je werk of leven

Wat kun je leren?

 • Weten wat jouw Next Step is en hoe je daar invulling aan geeft
 • Inzicht en antwoord op vragen over je werk of leven
 • Inzicht in blokkades en ontwikkelen van alternatieven
 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas
 • Vanuit verbinding loslaten en afscheid nemen van zaken die niet meer bij je passen
 • Weten wat je energie, passie en plezier geeft
 • Een eigen visie en plan ontwikkelen voor jouw toekomst

Ervaringen van deelnemers:

Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven. De trainer-coaches zijn een mooie aanvulling op elkaar, het voelde vertrouwd en de week was meer dan compleet.

Voor mezelf kiezen zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.

Het leverde me zoveel meer op dan verwacht

Het geheel aan activiteiten was prachtig en bijzonder leerzaam en verrijkend. Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep. En ik voelde me door Johan en Helene gezien en geaccepteerd.

De eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven zijn gemaakt.

Door even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven en weg te gaan van alle afleiding kreeg ik de ruimte in mijn hoofd om na te denken over de grote lijn in m’n leven. Door de gesprekken met coaches en deelnemers en de opdrachten kon ik objectiever naar mijn leven kijken. Ik vond een soort kracht die me zelfverzekerder maakte en waardoor ik me voornam om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. Doordat ik zoveel dagen achtereen zo intensief bezig was met erachter te komen wat ik belangrijk vind in het leven overviel me opeens een soort inzicht alsof ik getroffen was door de bliksem en leek ik het ‘opeens’ te weten. Door daar ook nog concrete plannen aan te hangen, gevormd door gesprekken met de coaches en de deelnemers, zijn de eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven snel gemaakt.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen. Het heeft mij echt geholpen om bij mijzelf te komen, en weg van het dagelijkse leven helemaal de rust te vinden en verder te kijken dan wat je verteld word.

Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Ik heb het meest gehad aan het vertellen van ‘je levensverhaal’. Ik ontdekte dat ik niet alleen ben. Meerdere mensen maken moeilijke dingen mee, maar ze kunnen ook weer doorgaan met hun leven. Wanneer mijn gedachten alle kanten opgingen en ik mij meer in mijzelf keerde, op die momenten kreeg ik ook meer ondersteuning. Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Een groot cadeau, het effect was naderhand overweldigend

Mijn ervaring tijdens de authentiek leiderschap training met Helene en Johan was erg bijzonder. Sowieso op het moment zelf door de oefeningen, spellen en wonderlijke wandelingen in de natuur. De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken en heb tegelijkertijd helder wat de praktische stappen daarbij zijn in mijn leven. Ik kijk met grote dankbaarheid terug!

Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt en heb niet steeds meer bevestiging nodig, en heb meer doorzettingsvermogen. 2017 is echt mijn topjaar nu! Ik zou dit programma aanbevelen aan mensen die beter inzicht in zichzelf willen krijgen, vooruit willen en openstaan voor verbetering van denken.

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan’

Tijd voor jezelf

Tijd voor een time-out! Op een prachtige plek aan de voet van het Atlas gebergte in Marokko maken we met elkaar de reis naar binnen. Op zoek naar jouw 'Next Step' in je leven of werk.

 

Weg van de waan van de dag, sleur van het werk en al die verwachtingen

Er wordt veel van je verwacht op je werk. Hard werken en weinig tijd voor jezelf. Anderen kunnen altijd en overal op je rekenen. Wanneer je vrij bent, dan is er is altijd wel iemand (in de app) die iets van je wil. Nee zeggen is vaak lastig. Ondertussen vraagt werk meer en meer vrije tijd van je. Al is het alleen maar erover nadenken. Stress begint normaal te worden. Maar mogelijk heb je last van sleur in je werk. Omdat het zinloos aanvoelt. Je wil werken leuker maken voor jezelf. En Op een manier die bij je past, waar je energie van krijgt en passie voor voelt.

Een retreat zonder tijd en mobiel

 

Je levert je mobiel en horloges in en leeft in het moment. Overdag gaan we vaak de natuur in en doen opdrachten. Je krijgt persoonlijke begeleiding twee ervaren coaches.

Je werkt aan jezelf in een combi van natuurervaring, ervaringsgerichte coaching. Je werkt aan jezelf  bij de bron van een kristalhelder rivier stromende beek of mooie open plek in the middle of nowhere. Met de groep doe je opdrachten die je helpen bij je vraagstuk. En dat in een sfeer waarin het veilig is om helemaal jezelf te zijn. En natuurlijk is er tijd om lekker te chillen met elkaar!

Dit kan je verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur

Marokkaanse kashba en sterrenhemel

Je verblijft in een kleine echte Marokkaanse kashba. We leven zo puur natuur mogelijk. Denk aan heerlijke Marokkaanse maaltijden.

Overdag de natuur in met veel rust en stilte. Met dit zelfvertrouwen tevens concrete stappen zetten voor je toekomst.En ’s avonds samen bij het vuur zitten. Of een nachtwandeling maken naar een prachtige grot. Daar waar nauwelijks licht is, lijken de sterren op ons te vallen.

Fases van deze retreat

Deze 'Next Step' Nature retreat gaat ook over stappen zetten naar een nieuwe fase in je leven of werk. Ieder mens zal ongeveer 5-10 fases in zijn leven hebben. Hiervoor bestaat al een oeroud ritueel. Echter in onze westerse wereld zijn we dit overgangsritueel vergeten. Maar voor natuurvolkeren worden de overgangsrituelen nog steeds gebruikt. Zij noemen dat een 'Rites of Passage'. De natuur speelt hier een centrale rol in. Daarom spelen onze  retreats zich ook in de natuur af. Je gaat ook de 3 fasen van een "Rites of Passage" tijdens deze retreat doorlopen:

 1. Afscheid nemen en loslaten: Waar sta je nu? Waar heb los te laten? Hoe neem je afscheid met compassie? Wat laat je achter en wat neem je er van mee?
 2. Authenticiteit, mindfulness en verlangen: Wie ben je nu echt? Wat gebeurt er als je je nog meer opent? Wat ontdek je over jezelf? Waar ligt je hart? Welke diepe verlangens borrelen op? Hoe kun je jouw persoonlijk leiderschap inzetten om je verlangen vorm te geven?
 3. Next Steps: Wat word je nieuwe stip op de horizon? Wie of wat heb je nodig? Waar krijg je energie van? Of word je blij van? Wat zijn de Next Steps? Hoe hou je het vast als je straks weer in Nederland bent? Welke stappen volgen?

Toe aan 'Next Step'? Of aan een (vakantie) week waarin je weer meer jezelf kunt zijn?

Praktische informatie:

Iedere dag bestaat uit een trainingsdeel, vaak in de natuur. Je hebt regelmatig een persoonlijk coachgesprek. Ondertussen heb je  ook nog steeds voldoende tijd voor jezelf. Jij krijgt een eigen maatwerk programma aangeboden. Dus het is vooral een individueel programma met een groep. Je mag je ook af en toe even terugtrekken als je met niemand wilt praten. Mooier kunnen we het niet maken!

Overzicht van mogelijke programma onderdelen:

 • wandelingen en opdrachten in de ruige natuur van het Atlasgebied
 • meditatie, mindfulness en visualisatie opdrachten
 • individuele coachingssessies
 • groepsdialogen om het vuur
 • loopbaan- en familieopstellingen
 • leuke doe-opdrachten

1-8 februari 2020

€ 1195,- (incl BTW)

Dit bevat:

 • trainingsprogramma van 6 dagen in een prachtige natuur van Marokko
 • minimaal 3 individuele coaching-sessies met een ervaren coach
 • 7 all-inclusive overnachtingen in een kashba
 • vervoer van/naar vliegveld Marrakech naar de kashba

Alleen de vliegreis van Schiphol naar Marokko boek je zelf, je krijgt van ons de vluchtnummers door. In voorgaande jaren hebben wij vliegtickets geboekt voor tussen de 120 en 200 Euro.

Je kunt aan je werkgever vragen of hij/zij (een deel van) deze training voor je wil betalen. Deze training is voor je werkgever interessant omdat je na deze training:

 • veel beter weet wat je wilt. Daardoor met veel meer plezier je werk doet
 • beter met de onrust op het werk om kan gaan, dus minder kans op vermoeidheid, ziekte en burn-out
 • beter in staat bent je talenten in te zetten, waarmee je van grotere waarde bent voor de werkgever
 • Maximum aantal deelnemers: 12
 • Je bent gezond en in staat om een wandeling van minimaal 2 uur te maken
 • Logies, maaltijden en het vervoer in Marokko zijn bij de prijs inbegrepen.
 • De vliegreis regel je zelf. Het vluchtnummer krijg je van ons te horen.
 • Je vliegt op Marrakech. Daar staat een busje klaar om iedereen naar de trainingslocatie te brengen. Deze reis duurt ongeveer 4 uur. De locatie houden we geheim. Waarom? We willen vaak controle in ons leven. Wat gebeurt er als je controle moet loslaten? Helemaal op jezelf en je omgeving bent aangewezen? Je leert je overgeven aan dat wat nieuw en onbekend is.
 • Je wordt met busjes vervoerd naar de trainingslocatie
 • De eerste dag kun je nog rustig acclimatiseren. De training begint op zondag.
 • Aan het einde van de week, reis je weer met iedereen terug naar Marrakech en vlieg je terug naar Nederland.
  • Wil je na afloop zelf nog een paar dagen langer blijven in Marrakech, dan is dat mogelijk. Je kan dat onderling nog met andere deelnemers regelen.
Contactformulier IVAL Nature Retreats
Vul hieronder je contact gegevens in. Wil je liever bellen, bel dan met 0615071562 of stuur een whatsapp bericht