Diepgaande 7-daagse ‘Next Step’ retraite
Marokkaanse Atlasgebergte

Ga mee op deze 7 daagse retreat:

Een retraite in de ruige Marokkaanse heuvels. Terug naar jezelf en laat je unieke talenten en je ‘purpose’ te voorschijn komen. Op een prachtige plek maken we met elkaar de reis naar binnen. Duik in de stilte en kom weer dichtbij jezelf. Of ga op zoek naar jouw ‘Next Step’ in je leven of werk. Waarna je weet wat je volgende stap gaat zijn. Deze retreat doe je samen met maximaal 11 andere deelnemers.

Deelnemers ervaren deze retraite als een ‘reset’. Je komt weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke groei deze retraite centraal. De hele week staan er ook 2 ervaren personal coaches tot je beschikking.


De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken


Tijd en stilte voor jezelf

Nu is het tijd voor jou! Deze ‘Next Step’ natuur retraite is een ‘time-out’ voor wie op zoek is naar stilte. Hoe fijn is het om tot rust te komen en dat te combineren met persoonlijke ontwikkeling.  Op deze stille plek aan de voet van de Atlas lijkt het wel of de tijd stil staat. De oorspronkelijke bevolking reist nog vooral per ezel en leidt een eenvoudig leven.  Een omgeving waar je weer rust en ruimte krijgt in je hoofd. Waardoor je met hulp van een personal coach weer meer richting en zingeving terugvindt.


Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt


Weg van je strakke agenda en verwachtingen

Heb jij een pittige baan? Bedrijven en organisaties verwachten steeds meer van hun medewerkers. Veel uren maken, productie draaien of verantwoording afleggen. Zo gaan dagen soms voorbij zonder dat je aan je eigen taken bent toegekomen.  En we leven in een tijd waarin anderen altijd overal op je willen kunnen rekenen. Nee zeggen kan dan lastig zijn.  Werk en privé lopen dan vaak door elkaar.  ‘s Avonds doorwerken of nog appjes van het werk beantwoorden wordt doodnormaal.  En zo stap je je bed in, met het werk nog in gedachten. Stress begint normaal te worden. Ontsnappen aan de hectiek en een keer  goed ‘resetten’ lukt haast niet meer.

Misschien heb je last van sleur in je werk? Omdat het zinloos aanvoelt. Je wil werken op een manier die bij je past, waar je energie van krijgt. En waar je passie voor voelt.

Deze week helpt je sowieso om er even helemaal tussenuit te zijn. Maar bovendien ga je je ontdekken, hoe je uit de ratrace van het werk kunt stappen. Of hoe je de sleur van het (werkende) leven kunt transformeren.


Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan


Een meditatieve retraite. Zonder tijd en mobiel

Je levert je mobiel en horloges in en leeft in het moment. Overdag gaan we de natuur in.
Sommigen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. Omdat je door de natuur alleen nog maar in het nu kan leven. Je hersenen stoppen even met nadenken over gisteren en morgen. En je zintuigen gaan zo open staan, zodat je alles intenser ziet, hoort, proeft en ruikt. Jouw puurheid proef je bij een kristalheldere rivier. Je gaat mediteren op een zandheuvel of komt helemaal tot jezelf tijdens solo-tijd op mooie natuur plek in the middle-of-nowhere.

Diepgaande persoonlijke inzichten voor een hernieuwde toekomst

Daarnaast is er elke dag tijd voor coachingsgesprekken, familie opstellingen of ervaringsgerichte doe-opdrachten. Waardoor je nog meer tot jezelf komt. Via oefeningen en coaching kom je tot nieuwe inzichten over jezelf. En over jou in relatie tot je werk en belangrijke anderen. Deze diepgaande inzichten vormen de basis voor jouw toekomst. En de bijbehorende ‘Next Steps’


Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.


Simplicity, Silence, Sensing, Sharing & Coaching

Dit zijn onze 5 leidende principes van de retraite. Je werkt aan jezelf in een combi van eenvoud, stilte, nature-sensing, delen en diepgaande coachgesprekken. Waardoor jij je weer meer verbindt met jezelf, met anderen en met de natuur.
De groep bestaat maximaal uit 12 deelnemers, zodat de 2 personal coaches zoveel mogelijk aandacht kunnen schenken aan de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer apart. Met de groep beleef je samen de retraite, maar ieder doorloopt zijn of haar eigen persoonlijke reis.

En natuurlijk is ook voldoende tijd om samen rond het kampvuur te zitten of lekker te eten!

 


Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep.


Marokkaanse kashba en sterrenhemel

Je verblijft in een kleine echte Marokkaanse kashba. We leven zo puur natuur mogelijk.  Denk eenvoudige maar heerlijke Marokkaanse maaltijden. In een gebied waar je de oorspronkelijke Marokkaanse cultuur nog ziet en voelt van honderden jaren geleden. ‘ s Avonds samen bij het vuur zitten. Of een nachtwandeling maken naar een prachtige grot. Daar waar nauwelijks licht is, lijken de sterren op ons te vallen.


Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.


‘Rites de Passage’ transformatie

Met deze ‘Next Step’ natuur retraite ga je terug naar jezelf . Van daaruit zet je stappen naar een nieuwe fase in je leven of werk.  We gebruiken daarvoor een aanpak gebaseerd op een krachtig transformatieproces uit de natuur. In de Westerse wereld wordt die vergeten of anders geïnterpreteerd, maar  natuurvolkeren gebruiken deze ‘Rites de Passage’ nog steeds. De retraite is gebaseerd op dit natuurlijke transformatieproces. Pas na afloop zul je ervaren dat jij tijdens deze week door de volgende fases bent gegaan:

 1. Afscheid nemen en loslaten
 2. De drempel over, terug naar jezelf
 3. Next Steps

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.


Toe aan ‘Next Step’? Of aan een (vakantie) retraite waarin je weer meer jezelf kunt zijn?

Praktische informatie:

Voor wie

 • Je hebt behoefte aan meer moeiteloosheid in leven en werk
 • Je ervaart onrust of teleurstelling in je werk of leven. Je bent toe aan een volgende stap
 • Het werk voelt als een plek waar je gevangen bent. Je vraagt je af hoe je verder wilt.
 • Je gunt jezelf een retraite ver weg van alles en iedereen voor bezinning en inspiratie
 • Je verlangt naar zinvol werk, zodat je bijdraagt aan een betere toekomst
 • Je houdt van natuur, mooie gesprekken, plezier maken en samen genieten

De eerste dag kun je nog rustig acclimatiseren. De retraite begint de dag erna.

Iedere dag bestaat uit een retraite-deel, veelal in de natuur, bestaande uit o.a.: meditaties, stilte, nature mindfulness. Je hebt regelmatig een persoonlijk coachgesprek. Je kan ook af en toe kiezen voor stilte voor jezelf als je met niemand wilt praten. Natuurlijk is er ook ruimte om te chillen met de groep.

Overzicht van mogelijke programma onderdelen:

 • (stilte)wandelingen in de ruige natuur van het Atlasgebied
 • dagelijkse meditaties en mindfulness oefeningen
 • individuele coachingsessies
 • solo-tijd in de natuur (mini vision-quest)
 • stilte- en reflectietijd
 • diepgaande groepsdialogen bij het vuur
 • loopbaan- en familieopstellingen
 • voor wie wil: spiritueel verbinden met de natuur

Overige informatie

 • Maximum aantal deelnemers: 12
 • Je bent gezond en in staat om natuurwandelingen van minimaal 1 uur te maken
 • Logies, maaltijden en het vervoer in Marokko zijn bij de prijs inbegrepen.
 • De vliegreis regel je zelf. Het vluchtnummer krijg je van ons te horen.
 • Je vliegt op Marrakech. Daar staat een busje klaar om iedereen naar de locatie van de retraite te brengen. Deze reis duurt ongeveer 4 uur. De locatie houden we geheim. Waarom? We willen vaak controle in ons leven. Wat gebeurt er als je controle moet loslaten? Helemaal op jezelf en je omgeving bent aangewezen? Je leert je overgeven aan dat wat nieuw en onbekend is.
 • Je wordt met busjes vervoerd naar de locatie van de retraite.
 • Aan het einde van de retraite, reis je met iedereen terug naar Marrakech en vlieg je terug naar Nederland. Wil je na afloop langer blijven in Marokko, dan is dat zeker mogelijk.
 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas.
 • Weten wat jouw Next Step is.
 • Loslaten en afscheid nemen van dat wat niet meer bij je past.
 • Inzicht in en antwoorden op bepaalde levensvragen.
 • Inzicht in blokkades en ontwikkelen van alternatieven.
 • Innerlijke rust kunnen vasthouden, ook wanneer je terugkeert in de waan van de dag.
 • Weten wat je energie, passie en plezier geeft.
 • Een eigen visie en plan ontwikkelen voor jouw toekomst

Datum

 • 1-8 februari 2020

Prijs

Standaard prijs: € 1195,-

Early Bird prijs: € 960,- (t/m 20 november 2019)

Dit bevat:

 • retraite van een week in de prachtige natuur van het Atlasgebergte in Marokko
 • individueel coachingstraject van een week met meerdere coaches
 • alle overnachtingen van een week in een kashba
 • volledig verzorgd ontbijt, lunch en avondeten voor de hele week
 • vervoer in Marokko van het vliegveld naar het verblijf
 • alle prijzen zijn inclusief BTW

Je kunt je werkgever vragen of die (een deel van) dit programma voor je betaalt.

 • Met name wanneer deze week voor jou gaat over jouw persoonlijk ontwikkeling op je werk of in je verdere loopbaan.
 • Een optie is bijvoorbeeld dat jij de vliegticket betaalt en jouw werkgever (een deel van) deze persoonlijke ontwikkelingsweek.
 • Wellicht kun je ook afspraken maken in hoeverre die verlofuren of opleidingsuren zijn voor je werkgever.

Ervaringen van deelnemers:

Voor mezelf kiezen zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.

Het leverde me zoveel meer op dan verwacht

Het geheel aan activiteiten was prachtig en bijzonder leerzaam en verrijkend. Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep. En ik voelde me door Johan en Helene gezien en geaccepteerd.

Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Ik heb het meest gehad aan het vertellen van ‘je levensverhaal’. Ik ontdekte dat ik niet alleen ben. Meerdere mensen maken moeilijke dingen mee, maar ze kunnen ook weer doorgaan met hun leven. Wanneer mijn gedachten alle kanten opgingen en ik mij meer in mijzelf keerde, op die momenten kreeg ik ook meer ondersteuning. Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven. De trainer-coaches zijn een mooie aanvulling op elkaar, het voelde vertrouwd en de week was meer dan compleet.

De eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven zijn gemaakt.

Door even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven en weg te gaan van alle afleiding kreeg ik de ruimte in mijn hoofd om na te denken over de grote lijn in m’n leven. Door de gesprekken met coaches en deelnemers en de opdrachten kon ik objectiever naar mijn leven kijken. Ik vond een soort kracht die me zelfverzekerder maakte en waardoor ik me voornam om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. Doordat ik zoveel dagen achtereen zo intensief bezig was met erachter te komen wat ik belangrijk vind in het leven overviel me opeens een soort inzicht alsof ik getroffen was door de bliksem en leek ik het ‘opeens’ te weten. Door daar ook nog concrete plannen aan te hangen, gevormd door gesprekken met de coaches en de deelnemers, zijn de eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven snel gemaakt.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen. Het heeft mij echt geholpen om bij mijzelf te komen, en weg van het dagelijkse leven helemaal de rust te vinden en verder te kijken dan wat je verteld word.

Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt en heb niet steeds meer bevestiging nodig, en heb meer doorzettingsvermogen. 2017 is echt mijn topjaar nu! Ik zou dit programma aanbevelen aan mensen die beter inzicht in zichzelf willen krijgen, vooruit willen en openstaan voor verbetering van denken.

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan’

Een groot cadeau, het effect was naderhand overweldigend

Mijn ervaring tijdens de authentiek leiderschap training met Helene en Johan was erg bijzonder. Sowieso op het moment zelf door de oefeningen, spellen en wonderlijke wandelingen in de natuur. De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken en heb tegelijkertijd helder wat de praktische stappen daarbij zijn in mijn leven. Ik kijk met grote dankbaarheid terug!

Dit kan je van ze verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur
Contactformulier IVAL Nature Retreats
Vul hieronder je contact gegevens in. Wil je liever bellen, bel dan met 0615071562 of stuur een whatsapp bericht