Een diepgaande 7-daagse ‘Next Step’ Retreat
aan de voet van het Marokkaanse Atlasgebergte

Ga mee op deze 7 daagse retreat.

Een retraite in de ruige Marokkaanse heuvels. Terug naar jezelf en laat je unieke talenten en je ‘purpose’ te voorschijn komen. Waarna je weet, wat je volgende stap gaat zijn. Deze retreat doe je samen met maximaal 11 andere deelnemers.

Veel deelnemers ervaren deze retraite als een ‘reset’, omdat je weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur komt te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke proces deze retraite centraal.

Tijd voor jezelf

Tijd voor een time-out! Op een prachtige plek aan de voet van het Atlas gebergte in Marokko maken we met elkaar de reis naar binnen. Op zoek naar jouw ‘Next Step’ in je leven of werk.

Deze ‘Next Step’ retreat is voor iedereen die tot rust te komen en dat wil combineren met een persoonlijk (groei)proces. Op deze plek lijkt het of de tijd stil staat. En waar de oorspronkelijke bevolking vooral nog per ezel reist.

 

Weg van de waan van de dag, sleur van het werk en al die verwachtingen

Dagelijks wordt er veel van je verwacht op je werk. Hard werken. Weinig tijd voor jezelf. Anderen die altijd en overal op je willen kunnen rekenen. Nee zeggen is vaak lastig. Ondertussen vraagt werk meer en meer vrije tijd van je. Al is het alleen maar erover nadenken. Stress begint normaal te worden.

Of heb je last van sleur in je werk? Omdat het zinloos aanvoelt. Je wil werken op een manier die bij je past, waar je energie van krijgt. En waar passie voor voelt.

Een retreat zonder tijd en mobiel

 

Je levert je mobiel en horloges in en leeft in het moment. Overdag gaan we de natuur in. Je krijgt opdrachten onder persoonlijke begeleiding van de retraite coaches.

Je werkt aan jezelf in een combi van eenvoud, stilte, nature-sensing, mooie groepsgesprekken en ervaringsgerichte coaching. Je komt tot jezelf  aan de bron van een kristalheldere rivier, mediteren op een zandheuvel of solo-tijd op mooie open plek in the middle of nowhere. Met de groep onderga je samen de retraite in een sfeer waardoor het veilig is om weer helemaal jezelf te worden en te zijn. En natuurlijk zal er ook voldoende tijd zijn om lekker te chillen met elkaar!

Marokkaanse kashba en sterrenhemel

Je verblijft in een kleine echte Marokkaanse kashba. We leven zo puur natuur mogelijk. Denk aan heerlijke Marokkaanse maaltijden. In een gebied waar je de oorspronkelijke Marokkaanse cultuur nog ziet en voelt van honderden jaren geleden.

Overdag de natuur in met veel rust en stilte. En ’s avonds samen bij het vuur zitten. Of een nachtwandeling maken naar een prachtige grot. Daar waar nauwelijks licht is, lijken de sterren op ons te vallen.

Rites de Passage

Deze ‘Next Step’ Nature retreat gaat over terug naar jezelf en van daaruit stappen zetten naar een nieuwe fase in je leven of werk. Via een aanpak die gebaseerd is oeroud overgangsritueel van mensen. In de westerse wereld is die vergeten, maar  natuurvolkeren gebruiken deze ‘Rites de Passage’ nog steeds. Je gaat ook de 3 fasen van een “Rites of Passage” tijdens deze retreat doorlopen:

 1. Afscheid nemen en loslaten
 2. De drempel over, terug naar jezelf
 3. Next Steps

Toe aan ‘Next Step’? Of aan een (vakantie) retreat waarin je weer meer jezelf kunt zijn?

Praktische informatie:

Voor wie

 • Je hebt behoefte aan meer moeiteloosheid in leven en werk
 • Je ervaart onrust of teleurstelling in je werk of leven. En bent toe aan een volgende stap
 • Je voelt je gevangen in je werk of  leven en waarvan je niet weet hoe het verder moet
 • Je gunt jezelf een retraite ver weg van alles en iedereen voor bezinning en inspiratie
 • Je hebt het verlangen dat je meer kunt bijdragen aan een betere toekomst
 • Je houdt van natuur, mooie gesprekken, plezier maken en samen genieten
 • Je hebt behoefte aan rust, onthaasting, bezinning en verheldering.
 • Je bent toe aan een volgende (grote) stap in je leven of werk.
 • Meer vanuit ‘flow’  werken en leven.
 • De tijd nemen om te ontdekken wat jij echt belangrijk vind. En daar de eerste stappen in te gaan zetten.
 • Beter luisteren naar je eigen gevoelens en verlangens.
 • Het is tijd om van iets afscheid te nemen.
 • In je werk of leven is het tijd voor meer zingeving. Een betekenisvol leven.
 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas.
 • Weten wat jouw Next Step is.
 • Loslaten en afscheid nemen van dat wat niet meer bij je past.
 • Inzicht in en antwoorden op bepaalde levensvragen.
 • Inzicht in blokkades en ontwikkelen van alternatieven.
 • Innerlijke rust kunnen vasthouden, ook wanneer je terugkeert in de waan van de dag.
 • Weten wat je energie, passie en plezier geeft.
 • Een eigen visie en plan ontwikkelen voor jouw toekomst

Ervaringen van deelnemers:

Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Ik heb het meest gehad aan het vertellen van ‘je levensverhaal’. Ik ontdekte dat ik niet alleen ben. Meerdere mensen maken moeilijke dingen mee, maar ze kunnen ook weer doorgaan met hun leven. Wanneer mijn gedachten alle kanten opgingen en ik mij meer in mijzelf keerde, op die momenten kreeg ik ook meer ondersteuning. Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Het leverde me zoveel meer op dan verwacht

Het geheel aan activiteiten was prachtig en bijzonder leerzaam en verrijkend. Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep. En ik voelde me door Johan en Helene gezien en geaccepteerd.

Voor mezelf kiezen zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.

De eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven zijn gemaakt.

Door even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven en weg te gaan van alle afleiding kreeg ik de ruimte in mijn hoofd om na te denken over de grote lijn in m’n leven. Door de gesprekken met coaches en deelnemers en de opdrachten kon ik objectiever naar mijn leven kijken. Ik vond een soort kracht die me zelfverzekerder maakte en waardoor ik me voornam om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. Doordat ik zoveel dagen achtereen zo intensief bezig was met erachter te komen wat ik belangrijk vind in het leven overviel me opeens een soort inzicht alsof ik getroffen was door de bliksem en leek ik het ‘opeens’ te weten. Door daar ook nog concrete plannen aan te hangen, gevormd door gesprekken met de coaches en de deelnemers, zijn de eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven snel gemaakt.

Een groot cadeau, het effect was naderhand overweldigend

Mijn ervaring tijdens de authentiek leiderschap training met Helene en Johan was erg bijzonder. Sowieso op het moment zelf door de oefeningen, spellen en wonderlijke wandelingen in de natuur. De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken en heb tegelijkertijd helder wat de praktische stappen daarbij zijn in mijn leven. Ik kijk met grote dankbaarheid terug!

Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt en heb niet steeds meer bevestiging nodig, en heb meer doorzettingsvermogen. 2017 is echt mijn topjaar nu! Ik zou dit programma aanbevelen aan mensen die beter inzicht in zichzelf willen krijgen, vooruit willen en openstaan voor verbetering van denken.

Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven. De trainer-coaches zijn een mooie aanvulling op elkaar, het voelde vertrouwd en de week was meer dan compleet.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen. Het heeft mij echt geholpen om bij mijzelf te komen, en weg van het dagelijkse leven helemaal de rust te vinden en verder te kijken dan wat je verteld word.

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan’

Datum

 • 1-8 februari 2020

Prijs

€ 1195,- (incl BTW)

Dit bevat:

 • retraite van 6 dagen in een prachtige natuur van Marokko
 • minimaal 3 individuele coaching-sessies met een ervaren coach
 • 7 overnachtingen in een kashba
 • Logies, maaltijden en het vervoer in Marokko zijn bij de prijs inbegrepen.

Overige informatie

 • Maximum aantal deelnemers: 12
 • Je bent gezond en in staat om natuurwandelingen van minimaal 1 uur te maken
 • Logies, maaltijden en het vervoer in Marokko zijn bij de prijs inbegrepen.
 • De vliegreis regel je zelf. Het vluchtnummer krijg je van ons te horen.
 • Je vliegt op Marrakech. Daar staat een busje klaar om iedereen naar de locatie van de retraite te brengen. Deze reis duurt ongeveer 4 uur. De locatie houden we geheim. Waarom? We willen vaak controle in ons leven. Wat gebeurt er als je controle moet loslaten? Helemaal op jezelf en je omgeving bent aangewezen? Je leert je overgeven aan dat wat nieuw en onbekend is.
 • Je wordt met busjes vervoerd naar de locatie van de retreat
 • De eerste dag kun je nog rustig acclimatiseren. De retraite begint op zondag.
 • Aan het einde van de retraite, reis je weer met iedereen terug naar Marrakech en vlieg je terug naar Nederland.
  • Wil je na afloop zelf nog een paar dagen langer blijven in Marrakech, dan is dat mogelijk. Je kan dat onderling nog met andere deelnemers regelen.

Dit kan je van ze verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur

De eerste dag kun je nog rustig acclimatiseren. De retraite begint de dag erna.

Iedere dag bestaat uit een retraite-deel, veelal in de natuur. Je hebt regelmatig een persoonlijk coachgesprek. Je kan ook af en toe kiezen voor stilte voor jezelf als je met niemand wilt praten. Natuurlijk is er ook ruimte om te chillen met de groep.

Overzicht van mogelijke programma onderdelen:

 • (stilte)wandelingen in de ruige natuur van het Atlasgebied
 • meditaties, mindfulness en visualisaties
 • individuele coaching
 • solo-tijd in de natuur
 • reflectietijd
 • Eenvoud, stilte en waarnemen
 • groepsdialogen om het vuur
 • loopbaan- en familieopstellingen
 • speciale natuurretraite oefeningen
Inschrijven/aanmelden
Straat, huisnummer, postcode, woonplaats