IVAL ‘Next Step’ Retraite Terschelling

Diepgaande 5-daagse
‘Next Step’ Retraite
Terschelling
(2-6 jun ’21 | 15-19 sep ’21)

Een meerdaagse retraite in de natuur + coaching

Deze vijfdaagse natuur retraite vindt plaats op een natuurplek van Terschelling.  Met om ons heen enkel duinen, bos en strand. Tijdens deze retraite leef je het ritme van de natuur. Tijd voor stilte, mindfulness, reflectie, loslaten en inspiratie via meditaties, opdrachten en solo-tijd in de natuur. Twee ervaren retraite coaches staan tijdens deze vijfdaagse tot je beschikking.

Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval zet jij jezelf deze retraite centraal.  Wanneer je na afloop opgeladen en vol energie op de boot stapt, terug naar het vaste land, weet je wat je ‘Next Step’ gaat zijn.


De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken


Time-out voor jezelf in mindfulness

Tijd voor een time-out! In de natuur van Terschelling maak je  een reis naar binnen. Ontdek opnieuw jouw authenticiteit. Vijf dagen en nachten mindfulness in de natuur.  Rust in je hoofd, rust in je emoties en rust in jezelf. Hierdoor ontstaat er ruimte voor 24/7 mindful leven. Een ruimte waarin ook helderheid zit over richting en zingeving in je leven. Deze ‘Next Step’ natuur retraite biedt je mindfulness in de natuur, coaching bij zingeving en jouw bijbehorende stappen richting de toekomst.


Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt


Een meditatieve retraite met een solo in de natuur

Sommigen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. Omdat je door de natuur alleen nog maar in het nu kan leven. Je hersenen stoppen even met nadenken over gisteren en morgen. En je zintuigen gaan meer open staan. Jouw puurheid proef je. Je mediteert op mooie plekken in de natuur van Terschelling, bijvoorbeeld op een leeg strand. Als de omstandigheden het toelaten krijg je ook solo-tijd in de natuur. Dit kan variëren van een halve dag tot 24 uur.

Ervaringen van eerdere ‘Next Step’ deelnemers

Vanuit stilte meer energie en plezier

Met deze retraite ben je even weg van hectiek en verwachtingen. Je leert onze 7-S principes, waarvan stilte een belangrijk onderdeel is van deze retraite, zowel tijdens wandelingen als tijdens diverse retraite opdrachten. Daarnaast raden we je aan om zoveel mogelijk in stilte te zijn. Waardoor je meer en meer bij je hart komt en te ontdekken wat je hart te vertellen heeft.  Als vanzelf ga je meer energie en plezier voelen.


Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven weer thuis. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan


Corona ervaringen

De afgelopen periode heb je ervaren dat het leven en je werk anders is geworden vanwege Corona. Regels van de overheid over bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Je bent anders gaan werken. Zaken zijn prettiger geworden of leiden juist tot meer stress. Je hebt ervaren wat echt belangrijk is in je leven, maar hoe geef je daar verder concreet vorm aan. Corona doet ook een beroep op kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid van jezelf of bij je dierbaren. Hoe heb je je verhouden tot deze kwetsbaarheid? Gaf het je veel stress of was het traumatisch. Het kan ook zijn dat je het hebt je het ontkent of vermeden, zodat je je uitgeput voelt en toe bent aan vakantie, tijd voor jezelf.

Hoe verder na corona

Kortom, de Corona periode vraagt om rust, reflectie en bezinning. Bezinning, omdat je leven na Corona anders zal zijn dan je leven voor Corona. Dit klinkt spannend en dat is het ook. Maar het is ook de uitgelezen kans om je dromen en verlangens te onderzoeken. En ontdekken hoe je ze daadwerkelijk gaat vervullen.  Deze 'Next Step' retraite biedt je deze kans.

Individuele coaching

Naast stilte, mindfulness in de natuur en andere retraite opdrachten, zijn Johan en Helene er voor coaching. In individuele sessies kun je thema's bespreken die je bezighouden, belangrijke levensthema's of thema's rondom werk. We bieden vaak ervaringsgerichte coaching. Dat houdt in dat we niet alleen praten, maar je soms ook laten ervaren wat er speelt. We werken met hoofd, hart en handen.

Ervaringsgerichte opdrachten

Met elkaar kom je via oefeningen tot nieuwe diepgaande inzichten: bijvoorbeeld via (natuur) meditaties, ervaringsgerichte opdrachten afkomstig van natuurvolkeren, familieopstellingen, voice dialogue, tekenen en visualisatie oefeningen.


Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.


Globale opzet 5-daagse

Woensdag 15 september vertrek je met de middagboot van Harlingen naar Terschelling.  Je levert bij aankomst mobiele telefoon en horloge in.  Daarna word je naar de locatie van de retraite gebracht. De rest van de middag richt je je eigen plek in, heb je tijd om te landen en leren we elkaar wat beter kennen.

Het is de bedoeling steeds op de retraite locatie of in de natuur zijn. We blijven dus weg van de bewoonde wereld. Stilte en eenvoud zijn belangrijke uitgangspunten. De oefeningen die je gedurende de dagen krijgt aangereikt zijn gericht op jouw persoonlijke thema. Regelmatig heb je een individueel coachgesprek.

Het eten maken we samen klaar. We leven zo puur natuur mogelijk. Denk aan eenvoudige, maar lekkere maaltijden. Mocht je een speciaal dieet volgen, dan houden we hier rekening mee.

Natuurlijk heb je ook genoeg tijd voor jezelf. Tijd voor schrijven of tekenen. Samen met anderen uit de groep heb je inspirerende gesprekken, omdat er een sfeer is waarin het veilig is om helemaal jezelf te zijn. In een omgeving waar nauwelijks licht is lijken de sterren op ons te vallen. 's Avonds heb je mooie gesprekken. En natuurlijk is er tijd om lekker te chillen met elkaar! Of je af en toe even terug te trekken als je met niemand wilt praten.

Deze nature retreat is voor iedereen die tot rust te komen en dat wil combineren met een persoonlijk (groei)proces.

Toe aan een week waarin je jezelf diepgaand wilt ontmoeten? Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Praktische informatie:

Deze retraite is iets voor jou wanneer je:

 • te veel stress of onrust hebt.
  Je wil jezelf terugvinden, zodat je meer leeft vanuit ontspanning.
 • niet meer weet wat je zelf wil.
  Je wil je eigen kompas weer ontdekken, zodat jij kiest voor die dingen die belangrijk voor jou zijn.
 • vastloopt in je werk of relatie.
  Hier wil je meer helderheid in,  waardoor je keuzes en stappen gaat maken.
 • merkt dat je veel meer in je hebt, dan je tot nu toe hebt laten zien.
  Je wil je eigen potentieel meer gebruiken.
 • niet tevreden bent met wat je nu doet.
  Je wil meer zingeving en betekenisvol werk doen.
 • iets hebt meegemaakt, waar je maar niet los van komt.
  Je wil een volgende stap zetten, los van je verleden.
 • jezelf een 'reset-week' gunt.
  Dieper verbinden met jezelf, de natuur en met anderen.

Voor deze thema's gaat deze retraite + coaching je verder bij helpen. Mocht jouw persoonlijke vraagstuk of thema hier nog niet bij zitten, neem dan even vrijdblijvend contact met ons op. Samen gaan we dan na in hoeverre jouw vraagstuk geschikt is voor deze retraite.

Veel deelnemers ervaren deze week als een ‘reset’, omdat je weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur komt te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke proces deze retraite centraal.

 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas
 • Vanuit verbinding loslaten en afscheid nemen van zaken die niet meer bij je passen
 • Gaan leven naar wat je energie, passie en plezier geeft
 • Inzicht en antwoord op levens- of loopbaanvragen
 • ‘In-the-flow’ en moeiteloos werken en leven
 • Weten wat jouw Next Step is.

Met een kleine groep van maximaal 10 deelnemers verblijven we op een prachtige natuurplek. We overnachten in eigen tentjes. Er zijn toiletten en een (warme)douche aanwezig. We verblijven in de open lucht of onder tarps bij regen. Het eten, dat we samen klaar maken, is eenvoudig, heerlijk en voedzaam.

Hierdoor heb je alle tijd en aandacht voor jezelf en jouw persoonlijke vraag. Je wordt door 2 ervaren coaches hierin begeleid via:

 • diverse vormen van meditaties. Ook prima te doen, wanneer je geen of weinig ervaring hebt met mediteren
 • ervaringsgerichte opdrachten, waarvan sommige afkomstig van natuurvolken
 • individuele coachsessies
 • mindfulness en zelfcompassie
 • (familie)opstellingen
 • kleine visionquest: 4-12 uur soloverblijf in de natuur
 • visualisatie oefeningen
 • energie oefeningen zoals qi gong
 • wandeloefeningen
 • groepsdialogen
 • stilte- en reflectietijd
 • groepsdialogen

Verwacht van ons geen vaststaand dagprogramma. We sluiten iedere dag steeds weer aan op wat jij en rest van de groep nodig heeft.

Data:

 • woensdag 2 juni t/m zondag  6 juni 2021
  of
 • woensdag 15 september t/m zondag  19 september 2021

(Maximaal 10 deelnemers, minimum aantal deelnemers 6)

Prijs

Standaard prijs: € 853,-

Dit bevat:

 • retraite van 5 dagen en  4 nachten
 • individueel coachingstraject van een week
 • alle overnachtingen op een natuurterrein op Terschelling
 • ingrediënten voor ontbijt, lunch en avondeten (als groep koken je samen).
 • optioneel kun je nog een tent voor € 45,- bij ons huren
 • alle prijzen zijn inclusief BTW

Je kunt eventueel je werkgever vragen of die (een deel van) dit programma voor je betaalt.

 • vooral wanneer je deze week benut voor jouw persoonlijke ontwikkeling op je werk of in je verdere loopbaan
 • wellicht kun je ook afspraken maken in hoeverre deze retraite-met-coaching verlofuren of opleidingsuren zijn voor je werkgever

Ter bescherming tegen Corona houden we ons aan de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid.

Vooraf aan de retraite:

 • Mocht vanwege (nieuwe) overheidsmaatregelen deze retraite niet door kunnen gaan, dan krijg je het aan ons betaalde bedrag volledig teruggestort.
 • We gaan ervan uit dat je geen Corona gerelateerde gezondheidsklachten hebt. Heb je die wel, dan willen we dat je je laat testen op Corona. Ben je positief getest op Corona, dan blijf je thuis. Je krijg het aan ons betaalde bedrag voor deze retraite volledig teruggestort.

Tijdens de retraite:

 • We houden altijd minimaal 1,5 meter (2 armlengtes) afstand tot elkaar.
 • Iedereen slaapt in een eigen tentje. Alle tenten staan meer dan 1,5 afstand tot elkaar.
 • Je wast regelmatig je handen. Er is hygiëne zeep aanwezig.
 • We verblijven de hele tijd in de natuur in de open lucht, ver weg van alle drukte.
 • Op de veerboot van en naar Terschelling zijn mondkapjes verplicht. Ook in het vervoer van de veerboot naar de natuurplek op Terschelling moet je een mondkapje dragen.
 • Mochten we op wat voor manier dan ook te maken krijgen met Corona tijdens de retraite, dan gaan we passende maatregelen nemen. Voor ons blijft de gezondheid van alle deelnemers en coaches belangrijk.

Wat neem je zelf mee?

 • In de paklijst, die je nog van ons krijgt, staat wat je zeker moet meenemen en wat je zeker niet mag meenemen.
 • Deze retraite gaat uit van eenvoud: je neemt alleen datgene mee wat je echt nodig hebt. De rest laat je thuis.
 • Wat je o.a. meeneemt: (buiten)kleding, geschikte schoenen, dagboekje, luchtbed, slaapzak, kleine tent, bord, mok, (zak)mes en lepel.
  • Je kunt eventueel bij ons een koepeltentje voor € 45, - voor deze retraite huren.
 • Wat je o.a. thuislaat: boeken, elektronische apparatuur, alcoholische dranken.
 • Tijdens de retraite heb je je horloge en mobiele telefoon ingeleverd. Je bent ook niet bereikbaar (tenzij in noodgevallen).
 • Wanneer je je hieronder hebt aangemeld, krijg je een inschrijfformulier van ons. Daarna heb je sowieso een plek gereserveerd.
 • Enkele weken vooraf krijg je bericht dat deze retraite definitief door gaat.  Dat hangt alleen nog af of geldende Corona regels van de overheid deze retraite nog steeds toelaten. Er zijn nu sowieso al meer dan 6 deelnemers.
  Op dat moment krijg je:

  • Een paklijst van ons wat je bij je moet hebben en wat je thuis mag laten.
  • De vertrektijden van de veerboot voor de heen- en terugreis. Deze tickets dien je dan zelf direct te boeken. Op Terschelling word je als groep naar de locatie van de retraite gebracht.
  • De factuur.
 • 1 à 2 weken vooraf heb je nog telefonisch contact met een van de coaches. In dat gesprek word je gevraagd wat de reden is dat je meegaat en wat je hoopt dat deze natuur retraite je gaat bieden. De coaches kunnen dan meer maatwerk leveren tijdens de retraite.
Aanmelden