IVAL ‘Next Step’ Retraite Terschelling

Diepgaande 5-daagse
‘Next Step’ Retraite
Terschelling
(17 – 22 september 2020)

Een meerdaagse retraite in de natuur + coaching

Deze vijfdaagse natuur retraite vindt plaats op een natuurplek van Terschelling. Tijdens deze retraite leef je het ritme van de natuur. Tijd voor stilte, reflectie, loslaten en inspiratie via opdrachten en solo-tijd in de natuur. Twee ervaren retraite coaches staan tijdens deze vijfdaagse tot je beschikking.

Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval zet jij jezelf deze retraite centraal.  Wanneer je na afloop op de boot stapt terug naar het vaste land, weet je wat je ‘Next Step’ gaat zijn.


De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken


Time-out voor jezelf

Tijd voor een time-out! In de natuur van Terschelling maak je  een reis naar binnen. Ontdek opnieuw jouw authenticiteit. Vijf dagen en nachten waarin het lijkt of de tijd stil staat.  Rust in je hoofd, rust in je emoties en rust in jezelf. Hierdoor ontstaat er ruimte en helderheid over je richting en hoe je meer zingeving in je leven brengt. Deze ‘Next Step’ natuur retraite is een ‘time-out’ voor wie op zoek is naar stilte en zichzelf.


Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt


Meer energie en plezier

Tijdens deze retraite ben je even weg van hectiek en verwachtingen. Je leert hoe je jezelf hieruit kunt bevrijden, waardoor je weer meer energie en plezier krijgt. Het is zelfs mogelijk dat je besluit om een geheel nieuw carrièrepad te gaan lopen.

Corona

De afgelopen periode heb je ervaren dat het leven en je werk anders is geworden vanwege Corona. Regels van de overheid over bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Meer thuiswerken of gewoon naar je werk, omdat je een vitaal beroep hebt. Zaken zijn prettiger geworden of geven juist meer stress. Denk aan boosheid of verdriet vanwege dat wat er nu in Corona tijd gebeurt. Kortom, een periode waarin dingen ineens niet meer kunnen of zelfs voorgoed voorbij zijn.  Een periode waarin dromen en verlangens zich sterker aandienen en ook haalbaar zijn.

In deze retraite sta je stil bij wat er allemaal is gebeurd. Waar je tot nu toe geen tijd voor had of nog niet bewust van was. Daarnaast verken je alle mogelijkheden die zich hebben aangediend, waar je graag nog wat mee wil.


Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan


Een meditatieve retraite met een solo in de natuur

Sommigen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. Omdat je door de natuur alleen nog maar in het nu kan leven. Je hersenen stoppen even met nadenken over gisteren en morgen. En je zintuigen gaan meer open staan. Jouw puurheid proef je. Je mediteert op mooie plekken in de natuur van Terschelling, bijvoorbeeld op een leeg strand. Als de omstandigheden het toelaten krijg je ook solo-tijd in de natuur. Dit kan variëren van een halve dag tot 24 uur.

Coaching

Naast helemaal tot je zelf komen, ga je met hulp van een ervaren coach aan de gang met thema’s in jouw leven of werk. Hier ga je merken dat je veel meer potentieel en talent in je hebt, dan dat je tot nu toe hebt kunnen laten zien. Je leert hoe je die kunt gaan benutten.

Ervaringsgerichte opdrachten

Met elkaar kom je via oefeningen kom je tot nieuwe diepgaande inzichten: bijvoorbeeld  via familieopstellingen, voice dialogue, tekenen en meditatieve visualisaties. Hiermee ben je in staat om jouw verleden een plek te geven en los te laten. Waarna klaar bent voor  jouw toekomst inclusief bijbehorende ‘Next Steps’.


Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.


Globale opzet van deze 5-daagse

Donderdag 17 september vertrek je met de middagboot van Harlingen naar Terschelling. Op de boot begint het programma al. Zo lever je je mobiele telefoon en horloge al in. Bij aankomst op Terschelling lopen we naar de retraite locatie. We gaan eerst de tenten opzetten en ons inrichten.  De retraite is begonnen.

Het is de bedoeling alleen op de retraite locatie of in de natuur zijn. We blijven weg van de bewoonde wereld. De oefeningen die je gedurende de dagen krijgt aangereikt zijn gericht op jouw persoonlijke thema. Regelmatig heb je een individueel coachgesprek.

Het eten maken we samen klaar. Natuurlijk heb je ook genoeg tijd voor jezelf. Tijd voor schrijven of tekenen. We leven zo puur natuur mogelijk. Denk aan eenvoudige, maar lekkere maaltijden, die je samen klaar maakt. Samen met anderen uit de groep heb je inspirerende gesprekken, omdat er een sfeer is waarin het veilig is om helemaal jezelf te zijn. In een omgeving waar nauwelijks licht is lijken de sterren op ons te vallen. ‘s Avonds heb je mooie gesprekken bij het kampvuur. En natuurlijk is er tijd om lekker te chillen met elkaar! Of je af en toe even terugtrekken als je met niemand wilt praten.

Deze nature retreat is voor iedereen die tot rust te komen en dat wil combineren met een persoonlijk (groei)proces.

Toe aan een week waarin je jezelf diepgaand wilt ontmoeten? Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.

Deze retraite is iets voor jou wanneer je:

 • te veel stress of onrust hebt.
  Je wil jezelf terugvinden, zodat je meer leeft vanuit ontspanning.
 • niet meer weet wat je zelf wil.
  Je wil je eigen kompas weer ontdekken, zodat jij kiest voor die dingen die belangrijk voor jou zijn.
 • vastloopt in je werk of relatie.
  Hier wil je meer helderheid in,  waardoor je keuzes en stappen gaat maken.
 • merkt dat je veel meer in je hebt, dan je tot nu toe hebt laten zien.
  Je wil je eigen potentieel meer gebruiken.
 • niet tevreden bent met wat je nu doet.
  Je wil meer zingeving en betekenisvol werk doen.
 • iets hebt meegemaakt, waar je maar niet los van komt.
  Je wil een volgende stap zetten, los van je verleden.
 • jezelf een ‘reset-week’ gunt.
  Dieper verbinden met jezelf, de natuur en met anderen.

Voor deze thema’s gaat deze retraite + coaching je verder bij helpen. Mocht jouw persoonlijke vraagstuk of thema hier nog niet bij zitten, neem dan even vrijdblijvend contact met ons op. Samen gaan we dan na in hoeverre jouw vraagstuk geschikt is voor deze retraite.

Veel deelnemers ervaren deze week als een ‘reset’, omdat je weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur komt te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke proces deze retraite centraal.

 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas
 • Vanuit verbinding loslaten en afscheid nemen van zaken die niet meer bij je passen
 • Gaan leven naar wat je energie, passie en plezier geeft
 • Inzicht en antwoord op levens- of loopbaanvragen
 • ‘In-the-flow’ en moeiteloos werken en leven
 • Weten wat jouw Next Step is.

Wat een prachtig kado aan jezelf.

Wat een prachtig kado aan jezelf. De sleutel ligt in jezelf, door de rust van de prachtige natuur, de wijze van coaching, en de veiligheid van een warme groep krijg je de tools om door te gaan.

Fantastisch hoe de coaches op problemen van elk individu kan inspelen, coachen en meeleven.

Fantastisch hoe de coaches op problemen van elk individu kan inspelen, coachen en meeleven. Ze mogen trots zijn op hun resultaten. Deelnemers zijn er vast en zeker allemaal beter uitgekomen. Wij in ieder geval wel.

Lieve Johan, levensgenieter, natuurmens én mensenmens: wat een combi

Dat je nog heel veel mensen mag raken met je liefdevolle en bijzondere manier van coachen.
Ik hoop en wens dat onze paden elkaar in de toekomst weer eens mogen kruisen.

Ontzorgd en onbezorgd. Prachtige natuur, back to basic.

Ik heb deze week ervaren als verlichtend. Ontzorgd en onbezorgd. Prachtige natuur, back to basic. Ik ben met veel vertrouwen en met veel rust teruggekomen. Een ervaring die ik niet had willen missen!

De eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven zijn gemaakt.

Door even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven en weg te gaan van alle afleiding kreeg ik de ruimte in mijn hoofd om na te denken over de grote lijn in m’n leven. Door de gesprekken met coaches en deelnemers en de opdrachten kon ik objectiever naar mijn leven kijken. Ik vond een soort kracht die me zelfverzekerder maakte en waardoor ik me voornam om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. Doordat ik zoveel dagen achtereen zo intensief bezig was met erachter te komen wat ik belangrijk vind in het leven overviel me opeens een soort inzicht alsof ik getroffen was door de bliksem en leek ik het ‘opeens’ te weten. Door daar ook nog concrete plannen aan te hangen, gevormd door gesprekken met de coaches en de deelnemers, zijn de eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven snel gemaakt.

Voor mezelf kiezen zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.

Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven. De trainer-coaches zijn een mooie aanvulling op elkaar, het voelde vertrouwd en de week was meer dan compleet.

Het is lastig woorden te geven aan deze mooie ervaring.

Het biedt rust en geeft ontspanning. De reis is voor iedereen een winst. Ik gun iedereen deze prachtige ervaring

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan’

Met een kleine groep van maximaal 10 deelnemers verblijven we in de natuur. We overnachten in tenten. Een tijd met alle aandacht voor jouw persoonlijke vraag. Je wordt hierin begeleid via:

 • meditaties en visualisatie oefeningen
 • lichaamsgerichte oefeningen zoals qi gong
 • (stilte)wandelingen
 • 'talking stick' groepsgesprekken
 • individuele coachsessies
 • solo-tijd (mini vision-quest)
 • stilte- en reflectietijd
 • voice dialogue
 • opdrachten met de natuur
 • loopbaan- en familieopstellingen

Verwacht van ons geen vaststaand dagprogramma. We sluiten steeds aan op wat er die dag nodig is.

Datum

 • donderdag 17 september t/m dinsdag 22 september

Prijs

Standaard prijs: € 853,-

Dit bevat:

 • retraite van 5 dagen en nachten
 • individueel coachingstraject van een week
 • alle overnachtingen op een natuurterrein op Terschelling
 • ontbijt, lunch en avondeten en drinken
 • alle prijzen zijn inclusief BTW

Overige informatie

 • Maximaal 10 deelnemers, minimum aantal deelnemers 6
 • Wanneer je inschrijft, krijg je een bevestiging van ons. Je hebt dan sowieso een plek gereserveerd
 • Los daarvan krijg je ook nog bericht wanneer deze retraite definitief door gaat. Op dat moment krijg je:
  • Een paklijst van ons wat je bij je moet hebben
  • De vertrektijden van de veerboot voor de heen- en terugreis. Deze tickets moet je zelf boeken.
  • De factuur.
 • Je slaapt in een eigen tentje.

Je kunt je werkgever vragen of die (een deel van) dit programma voor je betaalt.

 • Vooral wanneer deze week voor jou gaat over jouw persoonlijk ontwikkeling op je werk of in je verdere loopbaan.
 • Wellicht kun je ook afspraken maken in hoeverre die verlofuren of opleidingsuren zijn voor je werkgever.

Dit kan je van ze verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur