Leegte of volheid in je bestaan

De auteur Kluun is de laatste tijd in het nieuws met zijn nieuwe boek ‘DJ’. Een boek dat zich afspeelt in de DJ-cultuur, een cultuur die volgens Kluun ‘Symbool staat voor alle leegte die bestaat’ (nu.nl). Een leegte die hij terugziet in alles wat fake is, van social media tot producten in de supermarkt. “Bijna niets om ons heen is echt”.

Het houdt mij ook bezig. Hoe waar en ook onwaar is dit? Wat is er bijvoorbeeld waar van al die fantastische mensen die fantastische dingen beleven op facebook? En wat te denken van de verkiezingsdebatten, die er toch vooral op gericht waren om cijfertjes en feitjes die goed passen naar voren te schuiven en de rest te verdoezelen? Niet dat ik mij er heel erg aan stoor, hoor. Ik vind het vaak ook wel lachwekkend en grappig die wereld waarin ik leef. Prik erdoorheen.

En tegelijkertijd is er dat diepe verlangen naar echtheid, puurheid. En hoe meer ik die uitleef, hoe meer ik die ook terugkrijg in contact met anderen. Het gaat mij niet om durven zeggen waar het op staat (ik sta mijn mannetje wel), maar wel durven toegeven en uiten als ik mij diep geraakt voel. Of durven zeggen hoe dierbaar iemand mij is, of waar ik bang van word. Dat is pas kwetsbaar. Dan wordt alles wat ik doe ‘echt’. Daar kan geen nepproduct of nepnieuws iets aan afdoen.

Helene