Natuurlijke bewegingen

Wanneer ik door de natuur loop, merk ik dat een rust over mij heen komt.De stress en drukte in mijn mind verdwijnt. En als dat niet het geval is dan loopt mijn lichaam in de natuur en ben ik met mijn hoofd vaak nog ergens anders bezig buiten de natuur.  Allerlei vragen spoken door het hoofd, terwijl ik in de natuur loop.

Wanneer ik mij bewust wordt van de natuur, dan neem ik de natuur waar, ik voel de wind lichtjes op de huid en ik ruik geuren. Meer en meer ben ik mij bewust van bewegingen en van de verschillende bewegingen in mijzelf.

Ik ga zitten op een boomstronk. Ik besef hoeveel verschillende bewegingen ik elke dag kan maken in mijn werk en privé.

3 bewegingen

De wilskracht beweging: doen wat ik wil. Ik wil iets bereiken en denk na hoe ik dat wil gaan doen en ga dat ook doen.

de systeem-beweging. Je beweegt en gedraagt je zoals het systeem je heeft opgelegd. Dit systeem kan je familie zijn, bijvoorbeeld jouw gedrag in de familie bij het kerstdiner. Het systeem kan ook je werk zijn.  Je voelt je ingezogen in je functie of werk, zodat je jezelf een radertje voelt van de oude organisatiecultuur. Je gedraagt je wat eigenlijk helemaal niet past, bij wie je echt bent. Je doet het omdat je niet meer weet hoe het anders moet.  Het put je eerder uit dan dat je er energie van krijgt, omdat je nooit weet wanneer het zal stoppen.  Je hebt geen idee hoe je dit kunt doorbreken.

De natuurlijke beweging. Ik kom weer terug op de plek waar ik zit in de natuur. Ik observeer alle bewegingen van de dieren en planten. Alles lijkt natuurlijk te bewegen en vanzelf te gaan. De natuur straalt energie en vitaliteit uit. Alle bewegingen gaan vanuit aandacht en zijn in het moment.  Er is geen voorbedacht plan die leidt tot de wilskracht beweging (de eerste beweging). De dieren spelen ook geen rolletje en doen niet iets wat onnatuurlijk is. Er is geen systeembeweging.  Ze bewegen met volle aandacht in het moment en gedragen zich wat er op dat moment nodig is.

Wat is jouw beweging op dit moment in je leven.

  • Beweeg je vanuit je wilskracht?
  • Ben je vooral een radertje in het werksysteem?
  • Of geef je je over en vertrouw je op jouw natuurlijke beweging?

Energiebronnen en energievreters

  1. Ga eens na wat in je leven zaken zijn waar je geen energie van krijgt en waarbij je zelf uitput?
  2. Bepaal dan eens voor de energievreters welke beweging van toepassing is. Stop je er veel wilskracht (1ste beweging) in? Laat je je meeslepen wat de organisatie je vraagt te doen (2e beweging)?
  3. Wat zou je doen als je eigen natuurlijke beweging zou gaan volgen?

Ik ga weer wandelen, kies voor de 3e beweging. ik geef me over aan de natuur. Ineens zie en voel ik meer. Ik ervaar sprankelingen van de natuur. Geen besef van tijd.  Ik kies het pad wat zich dan aandient. Mijn pad, in afstemming met de natuur. Ik heb een geweldige middag in harmonie met de natuur en kom vol energie weer thuis.

Johan