Helene Baarda

Trainer en (wandel)coach
Ik voel mij als een vis in het water als ik mensen ondersteun bij het vinden van antwoorden en inzichten in  ‘levensvragen’.  Als je wilt ontdekken wie je bent (en wordt) en hoe je het liefst wil leven, kan je bij mij terecht.  Ik help je graag bij de worsteling met dingen in je leven die zich steeds lijken te herhalen, en waar je in vastloopt. Zodat je weer vol inzichten en energie verder kunt.

Jezelf beter leren kennen, en het gevoel bij je ‘diepste kern’ te komen heb ik altijd al boeiend gevonden.  Het antwoord op veel van je levensvragen zit vaak allang in jezelf, maar je kunt daar niet altijd bij komen, en soms durf je er niet naar te luisteren. Naar je authenticiteit gaan leven, is gaan leven op een manier die ten diepste bij je past, vanuit een zuiver weten en trouw aan je eigen persoonlijkheid. Liefst rekening houdend met anderen en met zorg voor je omgeving. Dat vraagt vaak om liefde, vertrouwen en moed. Wat dat voor jou betekent, is zeer de moeite waard om te onderzoeken.

Werkwijze
Mijn werkwijze is dat ik je eerst rustig laat stilstaan (soms letterlijk) bij wat er nu is, om van daaruit verder te gaan. Een terugblik naar het verleden kan handig zijn om zicht te krijgen op het probleem, maar we zoeken niet naar oorzaken. Ik werk vooral vanuit het hier en nu in nauwe aansluiting op je hulpvraag. Daarbij gaat het niet alleen om je gedachten, maar ook om je lichamelijke gewaarwordingen. Ik laat je stilstaan bij je lichamelijke ervaringen en emoties. Want het lichaam liegt nooit.
Ik werk vooral ervaringsgericht,  met speelse en afwisselende werkvormen en bij voorkeur in de natuur. Niet alleen omdat ik zelf de natuur als enorm rustgevend ervaar, en juist daar mijn inzichten opdoe. Maar vooral omdat je de natuur op een prachtige manier als instrument kan inzetten in de coaching. Ik neem je graag mee in die ervaring. Wat mijn manier van coachen daarnaast kenmerkt is dat ik kan doorvragen op een directe manier, en daarin tactvol en onderzoekend blijf. Vaak zet ik ook creatieve of dynamische werkvormen in zolang ze goed aansluiten bij het doel.  Juist die afwisseling tussen rust en levenslustige energie is wie ik ben, en dat krijg ik ook vaak van mensen te horen. Wat anderen nog meer over mij zeggen is dat ik open, betrokken, enthousiast en eerlijk ben. What you see is what you get. Waar ik zelf het meest blij om ben is dat ik ervaar dat ik steeds opener wordt, en dus ook kwetsbaar durf te zijn. Het versterkt mijn gevoel van verbinding met de ander.

Ervaring
Naast een brede ervaring als trainer heb ik ervaring als coach voor studenten en beginnende docenten op het HBO en werk ik in opdracht voor het Instituut voor Authentiek Leiderschap. Ik wil nog nadrukkelijker het pad op om persoonlijke ontwikkeltrajecten te begeleiden. Doen waar mijn hart ligt. Voor mij is dat werken als coach in trajecten waarin jongeren en volwassenen zichzelf leren kennen, om vanuit die kracht tot mooie keuzes te komen.

Wat deelnemers over mij zeggen:

Je bent erg goed in het creëren van een veilig kader, waarin ik mijn verhaal kan vertellen zonder dat ik op mijn woorden hoef te passen.

Je speelt met verschillende energieën, en wist precies wat je moest zeggen. Je hebt precies de goede dingen gezegd.

Mooi, hoe jij jezelf kan zijn.
Kleine dingen tussen de regels door, die zie je en die benoem je. Dat geeft vertrouwen en heeft mij heel erg geholpen in mijn proces.