IVAL Wilderness Retreat
Zuid-Afrika
2 – 11 juni 2023

De mens komt uit de natuur voort. Daar ligt de bron van alles wat we in ons hebben. In de kern bezit je enorm veel kracht, uniek talent en passie & bezieling, waarmee je van grote betekenis kunt zijn voor anderen. In onze westerse wereld echter hebben we vooral geleerd om ons hoofd te gebruiken en al dat andere een beetje op de achtergrond te zetten. We zijn steeds minder verbonden met ons hart, innerlijke bronnen, onszelf en de natuur. Deze retreat brengt hier diepgaande verandering in.

Jij bent ondernemer, leidinggevende of een gedreven professional. Betekenisvol bijdragen aan mensen, samenleving en/of  planeet  zijn thema’s die jou aanspreken. Je gunt jezelf en de mensen met wie je werk vooral veel werk- en levensgeluk. Je wil nog meer bijdragen aan ‘inclusive’ samenleving. De aarde een stukje beter achterlaten voor de kinderen, kleinkinderen en alle generaties daarna.

The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence; it is to act with yesterday’s logic.
(Peter Drucker)

Wil je ook in de aanstormende toekomst betekenisvolle impact bijven hebben. Begin dan bij jezelf.
Wees bereid je huidige leiderschapsparadigma los te laten en te transformeren naar een nieuw leiderschapsparadigma.
Leiderschap dat nodig is bij de grote uitdagingen die zich aan de horizon als donkere wolken aandienen.
Deze aanstormende uitdagingen zijn simpelweg niet op te lossen met het leiderschapsparadigma van gisteren en vandaag.

For a better future

Deze tijd vraagt van jou, dat je zowel daadkrachtig als flexibel omgaat met de toekomst zoals die op jou afkomt. Omdat die toekomst niet voorspelbaar en best onzeker is. Het zal er heel anders uit gaat zien dan wat je tot nu toe gewend was. Op de een of andere manier wil je hier ook graag een betekenisvolle bijdrage leveren. For a better future….

Successen uit het verleden, werken niet meer in de toekomst

Veel minder werken vanuit de ratio omtrent strategie, processen en oplossingen. Want jij weet dat succesvolle oplossingen uit het verleden meestal niet bruikbaar zijn om de uitdagingen van de toekomst duurzaam op te lossen.

Vanuit het hart verbonden met jezelf en de wereld om je heen

Dit gaat over jou zelf, over wie jij van Nature bent. Jouw authenticiteit. Wie jij echt nature bent. Iemand die volledig zichzelf kan zijn.  Iemand die zich liefdevol verbonden voelt met  mensen. En iemand die ook één is met de natuur.

Inspiratie, moed en daadkracht

Je inspireert anderen. Weet te verbinden. Toont moed en daadkracht. Bovendien laat je je niet snel uit het veld slaan.  Ook onder stressvolle omstandigheden.

Tijd voor jezelf

Tijd voor een time-out! Op een prachtige plek in Zuid-Afrika tussen de wilde dieren. Daar waar de eerste mens zijn voetstappen heeft gezet. Samen met max 5 andere deelnemers maak je de reis naar binnen. En kom je weer in contact met de puurheid en schoonheid van de natuur. Je ervaart dat jij als mens veel meer natuur bent. Iets wat je wellicht kwijt bent geraakt in deze economische en geglobaliseerde Westerse wereld.

Deze wilderness retreat is voor iedereen die weer tot zichzelf wil komen en dat wil combineren met een persoonlijk (groei)proces. Op deze plek lijkt het of de tijd stil staat. En waar de natuur zijn leven leidt vanuit kracht, liefde en wijsheid.

Durf jij in het diepe te springen?

Maak contact met diep gevoelde waarheden in jezelf en laat ze als richtingaanwijzers voor je werken. Als jij het aandurft om in het diepe te springen en jezelf opnieuw uit te vinden, dan is deze retreat iets voor jou.

Praktische informatie:

Voor wie?

 • Je bent een zelfbewuste leidinggevende of professional en wil met invloed vanuit moeiteloosheid.
 • Al enige tijd heb je een verlangen een betekenisvolle volgende stap te maken.
 • Het is tijd voor een transformatieproces. Voor jezelf, voor je werk of in je privé leven
 • Je wil je hoofd, hart en ziel meer met elkaar verbinden
 • Je wil even ver weg zijn van alles. Om helemaal tot jezelf te komen. En belangrijke keuzes te maken.
 • Je hebt het verlangen dat je meer kunt bijdragen aan een betere toekomst
 • Je merkt dat de natuur op afstand van je staat. Je wil je opnieuw diepgaand verbinden met de pure natuur op deze aarde.

Waarom?

 • Er is al enige tijd een onrust in je. Iets in je zegt: “Wordt het niet tijd voor een echte stap?”
 • Afscheid nemen van iets, wat je nu belemmert of teveel energie kost.
 • Meer vanuit passie en bezieling leven en werken. Luisteren naar je gevoelens en verlangens.
 • Richting en invulling geven aan het leven, vanuit wie je van Nature bent.
 • Je bent een  leider die bijdraagt aan betekenisvolle transformaties in de samenleving. ‘Be the change you wish to see‘, zei Gandhi ooit.

Veel deelnemers ervaren deze week als een ‘reset’, omdat je weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur komt te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over je werk of leven. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke proces deze retraite centraal.

Intake gesprek

Vrijblijvend kennismakings-/intakegesprek. Door met ons in gesprek te gaan kun je een goede inschatting maken of een wilderness retreat bij jou past.

6 weken voorbereiding

6 weken voorafgaand aan de retreat, krijg je iedere week een opdracht in je mail. Deze is bedoeld om je goed voor te bereiden op de retreat in Zuid-Afrika. Hiervoor neem je al een rustig moment in de week, bijvoorbeeld in het weekend.

Het is aan te bevelen dat je het boek ‘Synchroniciteit‘ van Joseph Jaworski hebt gelezen.

Ook heb je vooraf nog gesprekken met je coach van deze retreat.

8 dagen wilderness retreat in Zuid-Afrika

8 dagen retreat in Zuid-Afrika, waarvan je 6 dagen in de pure wilderness verblijft, een van de oudste game reserves van Zuid-Afrika.

Je loopt over de savanne in Zuid-Afrika onder leiding van ervaren wilderness guides/ coaches. Wellicht ontmoet je leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels, krokodillen, luipaarden, bavianen, zebra’s, giraffes, impala’s of andere dieren in deze ongerepte natuur. Je slaapt onder een indrukwekkende sterrenhemel, houdt de wacht bij het vuur en loopt in stilte. Je staat in direct contact met de natuur, zowel fysiek als spiritueel. Voor de meesten zijn deze 6 dagen een life-transforming experience, omdat je je  (opnieuw) verbindt met je eigen ware Natuur. Je neemt diepgaande inzichten mee naar huis voor jezelf, je relatie met je dierbaren en je werk.

Integratietraject in Nederland

De eerste 3-6 maanden terug in Nederland is het even wennen. Je krijgt tips mee hoe je op een fijne manier weer kunt gaan wennen in Nederland. aangeraden om jezelf de tijd te gunnen om rustig. Je ontwikkelt een persoonlijke visie en transformatieplan. Deze bespreek je vrij snel daarna met je coach. Binnen 3 maanden kom je met de groep nog een keer bij elkaar voor een afrondende integratiedag.

 • Reconnecting to nature and authentic self‘. Diepgaand verbonden blijven met jezelf, anderen en de natuur
 • Je eigen sterktes en zwaktes nog beter leren kennen, vanuit de verschillende rollen die je vervult in je werk en leven
 • Ontwikkelen van je intuïtief weten en instinct
 • Loskomen van de mind en meer gaan leven met wat zich aandient. ‘In-the-flow’ en moeiteloos werken en leven
 • Vergroten van sensitiviteit. Bewuster worden van je impact op anderen
 • Samenwerken en communiceren vanuit compassie
 • Zien van de diepere waarheid; wat speelt er nu echt bij jou, jouw relaties en je werk
 • Vanuit compassie loslaten en afscheid nemen van zaken die niet meer bij je passen
 • Leven en werken vanuit authenticiteit, passie en plezier
 • Vanuit compassie loslaten en afscheid nemen van zaken die niet meer bij je passen
 • Meer inzicht in hoe te handelen m.b.t. de toekomst zoals die op je afkomt(the emerging future)
 • Jouw unieke betekenisvolle bijdrage ontdekken omtrent sociaal maatschappelijke en ecologische vraagstukken

Ervaringen van deelnemers:

De natuur. Wat een heerlijke stilte. Wat een mooie sensatie. Nooit geweten.

De natuur. Wat een heerlijke stilte. Wat een mooie sensatie. Nooit geweten.
Johan heeft mij geholpen te leren zien, horen en voelen in een zuivere pure omgeving.
Weet steeds wat beter hoe me zelf vorm te geven en mezelf te zijn:

Lost an eye, lost a part of I, gained a new Friend: Me.

Goed geholpen in mijn persoonlijke transformatie

Ik heb onder begeleiding van Johan meerdere wilderness-trails en workshops gedaan. Hij heeft mij goed geholpen in mijn persoonlijke transformatie van commercieel architect naar wat ik nu ben, gewoon weer Ronald…………

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt

Johan is puur en eerlijk over wat hij doet, werkt op een respectvolle wijze aan thema’s die jij zelf lastig vindt om aan te pakken. Jij blijft de eigenaar en de oplosser van de problemen waar je aan werkt, wat naar mijn mening de enige manier is om echte oplossingen te vinden

Ik gun iedereen deze ervaring!

De trail in Zuid-Afrika onder leiding van Johan en Ian was en is een van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven. Het volledig loskomen van de achtbaan die het leven vaak is is confronterend en genezend tegelijk. Ik wist na de trail weer wie ik echt ben en waar mijn drijfveren liggen. Je komt dicht bij jezelf en je kan je weer verwonderen over de kleine dingen in het leven en er echt van genieten.
Ik gun iedereen deze ervaring!

Nog steeds voel ik dat het allemaal anders is

….. Nog steeds voel ik dat het allemaal anders is, weet het soms niet goed uit te leggen. Wel dat mijn zintuigen nog steeds open staan,
ik een rust over mij heb gekregen die mij erg goed bevalt en blijvend is. ….. Er wordt mij gevraagd hoe ik dit denk vast te houden. Ik kan er geen antwoord op geven maar weet dat ik het vast ga houden, ’t is niet eens vasthouden het is zoals het is en dat is prima.

Het leverde me zoveel meer op dan verwacht

Het geheel aan activiteiten was prachtig en bijzonder leerzaam en verrijkend. Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep. En ik voelde me door Johan en Helene gezien en geaccepteerd.

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen

De potentie van Johan is mensen begeleiden in transformatieve processen op een manier zodat ze hun organisatie (mensen) en de wereld kunnen dienen

Datum

Wilderness retreat in Zuid-Afrika:  2 - 11 juni 2023

 • In de maanden ervoor heb je de voorbereidingsweken. Deze kun je gewoon thuis of op je vakantie doen
 • Na de wilderness retreat, moet je rekening houden met een integratieperiode. Je hebt nog een uitgebreid individueel coachingsgesprek. Ook kom je met de groep in die periode nog bij elkaar. Tenslotte kun je nog, indien gewenst, ondersteuning krijgen om de ervaringen van deze retreat goed te integreren in je werk en je leven

Prijs

 • € nntb,-
 • Hier zit in:
  • 6 weken voorbereidende opdrachten en coaching vooraf aan de reis
  • 8 daagse reis naar Zuid-Afrika (logies en eten)
  • 6 dagen wilderness retreat op de savannes
  • 1 integratie periode in Nederland waaronder:
   • 1 coaching-intensive sessie in Nederland
   • 1 dag integratieworkshop in Nederland
 • De vliegreis naar en van Zuid-Afrika regel je zelf.
  (Je kunt ervoor kiezen om vooraf nog een aantal dagen als eigen vakantie bij te boeken)

Overige informatie

 • Maximaal aantal deelnemers: 6
 • Inschrijven is mogelijk tot 'nntb'
 • Boek pas een vliegticket nadat je van ons bericht hebt gekregen om te boeken. We geven je een aantal suggesties om goedkoop of comfortabel te vliegen.
 • Je bent in staat om een natuurwandelingen te maken van 1- 2 uur. Daarnaast kun je lopen met een rugzak van ca. 15-20 kg.
 • Wil je weten of deze wilderness retreat iets voor je iets, meld je dat hieronder aan voor een vrijblijvend kennismakings-/intakegesprek.
Johan de Kleine

Johan de Kleine

Trainer/facilitator/coach

Ian Read Wilderness Guide

Ian Read

Wilderness guide/coach

Dit kan je van ze verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur