Diepgaande 7-daagse Natuur Retraite
Marokkaanse Atlasgebergte
30 sept. – 6 okt. 2023

Een diepgaande retraite in de natuur. In deze 7-daagse retraite in Marokko ga je vertragen, en mag alles ontstaan. Op deze prachtige plek aan de voet van de Atlas lijkt het wel of de tijd stil staat. De oorspronkelijke bevolking reist nog vooral per ezel en leidt een eenvoudig leven. 

Vanuit de verbinding met de natuur ga je jouw puurheid weer ervaren. Wij, Johan en Helene zijn 2 ervaren natuurcoaches die je hierbij begeleiden. 

 

* Vertragen, verstillen, je weer verbinden met jezelf en de natuur

* Mindfulness oefeningen en bosbaden, solo, coaching, opstellingen, en…. niets hoeven

* 30 september – 6 oktober 2023

* Huis en kashba op camping Le Zebra, Ouzoud, Marokko

* 975 euro

 

 

Voor wie?

Deze week is iets voor jou als je behoefte hebt aan rust of bezinning. Je vindt het fijn om in een natuurlijke omgeving te zijn waar de lokale bevolking nog samenleeft, in alle rust en eenvoud. Je mag hier gewoon Zijn en ervaren wat er ontstaat. Het kan zijn dat je iets los wil laten, of dat het tijd is voor iets anders. Voor mannen en vrouwen van boven de 30. 
 

"Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf. Ik weet nu wat mij te doen staat, en voel daar vertrouwen in vanuit mijzelf".

Terug naar je ware natuur

De natuur helpt je om je dieper te verbinden met jezelf, zodat antwoorden zich als vanzelf aan je laten zien. Het eeuwenoude Marokkaanse Atlas gebergte helpt je om te gronden. En de prachtige heuvels bieden je een plek waar je lang in wil zijn. 

Veel mensen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. In de natuur leef je in het nu. Je stopt met nadenken over gisteren en morgen. Je zintuigen gaan meer open staan, waardoor je alles intenser ziet, hoort, proeft en ruikt. Jouw puurheid proef je bij het heldere water of zie je weerspiegeld in de natuur.

 

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Schrijven aan de beek

Het effect van de week was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken

Volg je echte behoefte

Deze week hoef je niets. Je volgt je echte behoefte.  We verblijven in een huis en een kashba op Camping Le Zebra in Ouzoud. Met prachtig uitzicht over de oranje vlaktes en ongerepte bergheuvels. Onze intentie is om de stroom van de groep te volgen. We bieden van dag tot dag een ander programma, met veel tijd en ruimte voor ieders proces. Je bent steeds vrij bent om daaraan aan mee te doen. We nemen je mee door de vallei, langs het water, uitgedroogde rivierbeddingen en bergkloven, waar een diepe stilte heerst. We zitten op heuvels, waar we als groep een oefening doen. Liggend tegen een oude olijfboom, kijkend naar een herder met een paar geiten, terwijl je mijmert en schrijft over jouw proces. De beschaafde wereld met al haar afleidingen bestaat hier niet. 

Oefeningen en coaching

Met onze oefeningen stel je jouw zintuigen open en ervaar je jouw ware natuur. En wanneer je daaraan behoefte hebt kan je een coachgesprek hebben.

We bieden onder meer:

 • Mindfulness oefeningen en bosbaden
  Hiermee ga je uit je hoofd en stopt het piekeren. Je komt in het hier-en-nu.
 • Solo in de natuur
  Je blijft langdurig in je eentje op één plek.
 • Coaching sessies
  In gesprek met een van de coaches, over wat er bij jou speelt.
 • (Familie)opstellingen
  je krijgt inzicht in belemmeringen en mogelijkheden.
De omliggende heuvels
Huis Le Zebra
Uitzicht vanuit het huis

Ervaringen van eerdere deelnemers

Globale opzet 7-daagse

Op zaterdagochtend 30 september vlieg je met maximaal 10 andere deelnemers naar Marrakech. Bij aankomst op het vliegveld lever je jouw telefoon en horloge in. Vervolgens word je mee 1 of 2 busjes je naar Ouzoud gebracht. Onderweg nemen we voldoende pauze momenten zoals een lunchstop in een klein Marokkaans dorpje.

Er is geen vooraf vastgesteld dagprogramma. We sluiten elke dag aan op wat jij en de rest van de groep nodig heeft. Je kiest zelf waar je aan meedoet. Je hebt zoveel tijd voor jezelf als jij nodig vindt. Om niets te hoeven. Waardoor het voelt alsof je wekenlang weg bent en ten volle mag leven. Op het retraite terrein is een grote natuurtuin met overal zitjes om je terug te trekken. En we zijn veel in de natuur, waar we vertragen en onze zintuigen openstellen.

Er is geen tijd, we leven met het ritme van de natuur en ons lichaam. In de ochtend ontbijt je wanneer jij opmerkt dat het daar tijd voor is. Ook maak je dan een lunchpakket klaar, omdat we overdag erop uit gaan. 
Er wordt voor ons gekookt uit de heerlijke Marokkaanse keuken zoals de tajine. Deze traditionele stoofpot zorgt voor een onvergetelijke smaakervaring door onder meer de verse groenten en kruidige specerijen.  

Donderdagavond 5 oktober ronden we het retraite-programma af, zodat we vrijdag weer vertrekken naar het vliegveld in Marrakech. 

De terugreis is niet alleen een afscheid van een prachtige week waarin je in verbondenheid hebt geleefd, maar ook een voorbereiding op de terugkeer naar jouw ‘echte’ wereld. 
 
Thuisgekomen is de kunst nu om deze twee werelden – de serene, verstillende omgeving van de retraite en jouw echte wereld – op harmonieuze wijze te integreren in jezelf, zodat je de rust en helderheid die je tijdens de retraite hebt ervaren, kunt behouden en toepassen in het dagelijks leven. 

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.

Praktische informatie

Aanmelden:

logo ival nature retreats 300x100px

Contact opnemen

of stuur een e-mail bericht:

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in deze natuur retraite.
We hebben je verzoek ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats