Diepgaande 7-daagse Next Step retraite
Marokkaanse Atlasgebergte
30 sept. – 6 okt. 2023

Een diepgaande retraite in de natuur

Van harte welkom bij een van onze natuurretraites. Dagenlang heerlijk tot rust komen op een prachtige locatie, en aan de slag gaan met jouw levensvraag.  Ben je 40-plusser en ervaar je dat het tijd is voor een nieuwe stap, een nieuwe fase?  Voelt de situatie waar je in zit als niet meer passend of zelfs beknellend? 

Deze diepgaande retraite maakt dat je weer gaat voelen wat belangrijk voor je is, en hoe je daar invulling aan geeft. Jouw Next Step is helder, waarbij je heel dichtbij jezelf blijft.  

Twee ervaren retraite coaches (Johan en Helene) begeleiden je in jouw zoekproces. 

Een ’time-out’ voor wie op zoek is naar stilte en zichzelf.

Op deze stille plek aan de voet van de Atlas lijkt het wel of de tijd stil staat. De oorspronkelijke bevolking reist nog vooral per ezel en leidt een eenvoudig leven. Een omgeving waar je weer rust en ruimte krijgt in je hoofd. Waardoor je weer meer richting en zingeving ervaart. 

Voor wie?

Wanneer je toe bent aan een week voor jezelf, en je bezig wil zijn met je eigen proces, is dit programma iets voor jou. 

Je vraagt je bijvoorbeeld af:

  • blijf ik doorgaan met wat ik nu doe, of is er iets totaal anders nodig?
  • nu wordt het tijd voor mezelf, ik heb genoeg gezorgd voor anderen.
  • maak ik nog een carrière-switch?
  • blijf ik in deze relatie?
  • er zit nog iets mij waar ik graag iets mee wil.

 

Jij bent een 40- plusser met een portie levenservaring. Je hebt het nodige meegemaakt privé of op je werk. Je loopt vast, of het best spannend om die nieuwe stap te zetten. Het is tijd om hier eens goed bij stil te staan.

"Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf. Ik weet nu wat mij te doen staat, en voel daar vertrouwen in vanuit mijzelf".

Terug naar je ware natuur

Deze retraite is een fijne mix tussen even helemaal ‘niks moeten’ en aan de slag gaan met je vraag. Je bent veel buiten in de natuur. Via oefeningen ga je verstillen, je zintuigen openstellen en je ware natuur ervaren. De natuur helpt je om je dieper te verbinden met jezelf, zodat antwoorden zich als vanzelf aan je laten zien. Je deelt in de groep wat je wilt delen, vanuit je hart, bij het vuur of met de talking stick.

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Jouw puurheid ervaren

De meeste mensen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. Omdat je door de natuur alleen nog maar in het nu kan leven. Je hersenen stoppen even met nadenken over gisteren en morgen. Je zintuigen gaan meer open staan, waardoor je alles intenser ziet, hoort, proeft en ruikt. Jouw puurheid proef je bij het heldere water. Je gaat mediteren op de top van een heuvel of komt helemaal tot jezelf tijdens solo-tijd op mooie door jou gekozen natuur plek.

Het effect van de week was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken

Ervaringen van eerdere 'Next Step' deelnemers

Globale opzet 7-daagse

Start programma

We heten je graag van harte welkom op zaterdagochtend 30 september op het vliegveld. Je vliegt samen met de andere deelnemers (max 10) naar Marrakech. Bij aankomst op dit vliegveld, lever je jouw mobiele telefoon en horloge in. Daarna stap je met de groep in busjes die je naar het retraite verblijf brengt. Met tussendoor een mooie lunchstop.  Aangekomen op onze plek heb je ruim de tijd om te landen in de prachtige omgeving. De retraite start tijdens een korte wandeling die we de eerste dag nog gaan maken. 

Dagelijks programma

We blijven op het retraite terrein, of in de unieke oranjegekleurde heuvels van dit Atlas gebied. Je bent de hele dag buiten. Met de groep wandel door heuvels, langs een prachtige rivier en tussen de olijfbomen. Het leven en de cultuur van deze streek is zo anders, dat je soms het gevoel kan hebben dat je honderden jaren terug in de tijd bent.

Iedere dag verloopt weer anders. Soms heb je een begeleide meditatie in de ochtend. Een andere keer heb je de keuze om een nacht solo in de natuur te verblijven onder een prachtige sterrenhemel. Of je hebt inspirerende kampvuur gesprekken met elkaar.

Tussendoor kan je altijd met een van de coaches een kort (coach)gesprek te hebben. Je hebt ook coaching met de groep. Via bijvoorbeeld familieopstellingen of psychodrama werk je aan een persoonlijk vraagstuk.

Vanzelfsprekend heb je voldoende tijd voor jezelf. De retraite vliegt om. Het voelt alsof je al wekenlang weg bent en ten volle mag leven, terwijl de retraite veel korter is. 

Maaltijden

We leven zo puur natuur mogelijk en eten Marokkaanse gerechten. Denk aan eenvoudige, maar lekkere maaltijden. Deze worden voor ons klaargemaakt. Er is geen tijd, we leven met het ritme van de natuur en ons lichaam. In de ochtend ontbijt je wanneer jij opmerkt dat daar tijd voor is. Ook maak je dan een lunchpakket klaar, omdat we overdag er op uit gaan.

Afronding

Donderdagavond ronden we het retraite-programma af. Vrijdag 23 juni neem je afscheid, en bereid je je voor op de reis naar jouw wereld waar de tijd niet heeft stil gestaan. De tijd die weer gaat lopen zodra je je mobiel en horloge weer terugkrijgt.  Je wordt weer met busjes teruggebracht naar Marrakech en vliegt terug naar Nederland, waar je afscheid neemt van elkaar. 

Je keert opgeladen en vol energie huiswaarts. Waarbij je weet wat jouw ‘Next Step’ gaat zijn. 

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.

Praktische informatie

Aanmelden:

logo ival nature retreats 300x100px

Contact opnemen

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in deze natuur retraite.
We hebben je verzoek ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats