IVAL ‘Next Step’ retraite Marokko

Diepgaande 7-daagse ‘Next Step’ retraite
Marokkaanse Atlasgebergte
(najaar 2022)

Ga mee op deze 7 daagse retreat (najaar 2022)

Een retraite in de ruige Marokkaanse heuvels. Terug naar jezelf en laat je unieke talenten en je ‘purpose’ te voorschijn komen. Op een prachtige plek maken we met elkaar de reis naar binnen. Duik in de stilte en kom weer dichtbij jezelf. Kom los van dat wat je tegenhoudt. Stel je open voor een toekomst waar je energie van krijgt en van betekenis bent. Waarna je weet wat je ‘Next Step’ gaat zijn. Deze retreat doe je samen met maximaal 7 andere deelnemers.

Deelnemers ervaren deze retraite als een ‘reset’. Je komt weer heel dicht bij jezelf en bij de natuur te staan. Je krijgt inzichten en antwoorden op vragen over hoe het nu gaat. Mogelijk heb je een concrete vraag. Of je hebt simpelweg het gevoel dat er meer uit je leven te halen is, zonder precies te weten wat. Hoe het ook voor jou is, in elk geval staat jouw persoonlijke groei deze retraite centraal. De hele week staan er ook 2 ervaren personal coaches tot je beschikking.


De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken


Tijd voor stilte en jezelf

Op deze stille plek aan de voet van de Atlas lijkt het wel of de tijd stil staat. De oorspronkelijke bevolking reist nog vooral per ezel en leidt een eenvoudig leven.  Een omgeving waar je weer rust en ruimte krijgt in je hoofd. Waardoor je weer meer richting en zingeving ervaart. Deze ‘Next Step’ natuur retraite is een ’time-out’ voor wie op zoek is naar stilte en zichzelf.


Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt


Weg van de hectiek en verwachtingen

Heb jij een pittige baan? Veel uren maken, productie draaien of verantwoording afleggen. Dagen gaan voorbij zonder dat je aan je eigen plannen en voornemens toekomt. Omdat je ‘opgezogen’ of meegenomen wordt door het systeem van de organisatie. Wellicht neem je voor om anders in het werk te gaan staan, bijvoorbeeld door ‘nee’ te zeggen. Toch lukt het niet, omdat het anders gaat.
Dit gaat over de onbewuste systemische krachten in een organisatie, die helaas voor jou sterker zijn dan je eigen wil of plan. Tijdens deze retraite ben je even weg van deze hectiek en verwachtingen. Je gaat ontdekken waarom je in deze systemische patronen terecht bent gekomen. Je leert hoe je jezelf hieruit kunt bevrijden, waardoor je weer meer energie en plezier krijgt in je werk. Het is zelfs mogelijk dat je besluit om een geheel nieuw carrièrepad te gaan lopen.


Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven in Nederland. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan


Een meditatieve retraite. Zonder tijd en mobiel

Je levert je mobiel en horloges in en leeft in het moment. Overdag gaan we de natuur in.
Sommigen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. Omdat je door de natuur alleen nog maar in het nu kan leven. Je hersenen stoppen even met nadenken over gisteren en morgen. En je zintuigen gaan zo open staan, zodat je alles intenser ziet, hoort, proeft en ruikt. Jouw puurheid proef je bij een kristalheldere rivier. Je gaat mediteren op een zandheuvel of komt helemaal tot jezelf tijdens solo-tijd op mooie natuur plek in the middle-of-nowhere.

Diepgaande persoonlijke inzichten voor een hernieuwde toekomst

Daarnaast is er elke dag tijd voor coachingsgesprekken, organisatie-/familieopstellingen of ervaringsgerichte leer-opdrachten. Waardoor je nog meer tot jezelf komt. Via oefeningen en coaching kom je tot nieuwe inzichten over jezelf. En over jou in relatie tot je werk en belangrijke anderen. Deze diepgaande inzichten vormen de basis voor jouw toekomst. En de bijbehorende ‘Next Steps’


Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.


Praktische informatie:

Voor wie

 • Je hebt behoefte aan meer moeiteloosheid in leven en werk
 • Je ervaart onrust of teleurstelling in je werk of leven. Je bent toe aan een volgende stap
 • Het werk voelt als een plek waar je gevangen bent. Je vraagt je af hoe je verder wilt.
 • Je gunt jezelf een retraite ver weg van alles en iedereen voor bezinning en inspiratie
 • Je verlangt naar zinvol werk, zodat je bijdraagt aan een betere toekomst
 • Je houdt van natuur, mooie gesprekken, plezier maken en samen genieten

De eerste dag kun je nog rustig acclimatiseren. De retraite begint de dag erna.

Iedere dag bestaat uit een retraite-deel, veelal in de natuur, bestaande uit o.a.: meditaties, stilte, nature mindfulness. Je hebt regelmatig een persoonlijk coachgesprek. Je kan ook af en toe kiezen voor stilte voor jezelf als je met niemand wilt praten. Natuurlijk is er ook ruimte om te chillen met de groep.

Overzicht van mogelijke programma onderdelen:

 • (stilte)wandelingen in de ruige natuur van het Atlasgebied
 • dagelijkse meditaties en mindfulness oefeningen
 • individuele coachingsessies
 • solo-tijd in de natuur (mini vision-quest)
 • stilte- en reflectietijd
 • diepgaande groepsdialogen bij het vuur
 • loopbaan- en familieopstellingen
 • voor wie wil: spiritueel verbinden met de natuur

Overige informatie

 • Maximum aantal deelnemers: 8
 • Je bent gezond en in staat om natuurwandelingen van minimaal 1 uur te maken
 • Logies, maaltijden en het vervoer in Marokko zijn bij de prijs inbegrepen.
 • De vliegreis regel je zelf. Het vluchtnummer krijg je van ons te horen.
 • Je vliegt op Marrakech. Daar staat een busje klaar om iedereen naar de locatie van de retraite te brengen. Deze reis duurt ongeveer 4 uur. De locatie houden we geheim. Waarom? We willen vaak controle in ons leven. Wat gebeurt er als je controle moet loslaten? Helemaal op jezelf en je omgeving bent aangewezen? Je leert je overgeven aan dat wat nieuw en onbekend is.
 • Je wordt met busjes vervoerd naar de locatie van de retraite.
 • Aan het einde van de retraite, reis je met iedereen terug naar Marrakech en vlieg je terug naar Nederland. Wil je na afloop langer blijven in Marokko, dan is dat zeker mogelijk.
 • Innerlijke rust en vertrouwen op je eigen kompas.
 • Weten wat jouw Next Step is.
 • Loslaten en afscheid nemen van dat wat niet meer bij je past.
 • Inzicht in en antwoorden op bepaalde levensvragen.
 • Inzicht in blokkades en ontwikkelen van alternatieven.
 • Innerlijke rust kunnen vasthouden, ook wanneer je terugkeert in de waan van de dag.
 • Weten wat je energie, passie en plezier geeft.
 • Een eigen visie en plan ontwikkelen voor jouw toekomst

Datum: najaar 2022

Prijs: € nntb,-

Dit bevat:

 • retraite van een week in de prachtige natuur van het Atlasgebergte in Marokko
 • individueel coachingstraject van een week met meerdere coaches
 • alle overnachtingen van een week in een kashba
 • volledig verzorgd ontbijt, lunch en avondeten voor de hele week
 • vervoer in Marokko van het vliegveld naar het verblijf
 • alle prijzen zijn inclusief BTW

Je kunt je werkgever vragen of die (een deel van) dit programma voor je betaalt.

 • Met name wanneer deze week voor jou gaat over jouw persoonlijk ontwikkeling op je werk of in je verdere loopbaan.
 • Een optie is bijvoorbeeld dat jij de vliegticket betaalt en jouw werkgever (een deel van) deze persoonlijke ontwikkelingsweek.
 • Wellicht kun je ook afspraken maken in hoeverre die verlofuren of opleidingsuren zijn voor je werkgever.

Ervaringen van deelnemers:

De eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven zijn gemaakt.

Door even afstand te nemen van mijn dagelijkse leven en weg te gaan van alle afleiding kreeg ik de ruimte in mijn hoofd om na te denken over de grote lijn in m’n leven. Door de gesprekken met coaches en deelnemers en de opdrachten kon ik objectiever naar mijn leven kijken. Ik vond een soort kracht die me zelfverzekerder maakte en waardoor ik me voornam om alleen nog maar dingen te gaan doen waar ik blij van word. Doordat ik zoveel dagen achtereen zo intensief bezig was met erachter te komen wat ik belangrijk vind in het leven overviel me opeens een soort inzicht alsof ik getroffen was door de bliksem en leek ik het ‘opeens’ te weten. Door daar ook nog concrete plannen aan te hangen, gevormd door gesprekken met de coaches en de deelnemers, zijn de eerste stappen tot een bewuster en waardevoller leven snel gemaakt.

Fantastisch hoe de coaches op problemen van elk individu kan inspelen, coachen en meeleven.

Fantastisch hoe de coaches op problemen van elk individu kan inspelen, coachen en meeleven. Ze mogen trots zijn op hun resultaten. Deelnemers zijn er vast en zeker allemaal beter uitgekomen. Wij in ieder geval wel.

Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust. Je gaat terug naar je gevoel, de basis en naar wat belangrijk is in je leven. Je krijgt antwoord op vragen en doelen en gaat oude gevoelens een plek geven. De trainer-coaches zijn een mooie aanvulling op elkaar, het voelde vertrouwd en de week was meer dan compleet.

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf

Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf, waardoor duidelijker wordt welke keuzes je moet maken in je leven. Het was heel fijn om met een kleine groep dit proces in te gaan’

Een mooi en gebalanceerd programma

Een mooi en gebalanceerd programma voor zowel de mind-setting als de fysieke inspanningen.

waardevolle inzichten gekregen

In Marokko heb ik mooie vriendschappen gesloten, waardevolle inzichten gekregen en genoten van de natuur en eenvoud.

Wat een prachtig kado aan jezelf.

Wat een prachtig kado aan jezelf. De sleutel ligt in jezelf, door de rust van de prachtige natuur, de wijze van coaching, en de veiligheid van een warme groep krijg je de tools om door te gaan.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen.

Ik had gehoopt op zelfontdekking en dat is ook uitgekomen. Het heeft mij echt geholpen om bij mijzelf te komen, en weg van het dagelijkse leven helemaal de rust te vinden en verder te kijken dan wat je verteld word.

Voor mezelf kiezen zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden

Dit programma heeft mij geholpen dicht bij mezelf te blijven en voor mezelf te durven kiezen. Zonder steeds bezig te zijn wat anderen daarvan vinden. Ook heb ik ervaren wat rust, meditatie & natuur daarin kunnen betekenen.

Het leverde me zoveel meer op dan verwacht

Het geheel aan activiteiten was prachtig en bijzonder leerzaam en verrijkend. Het leverde me zoveel meer op dan verwacht, ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel uitmaak(te) van deze groep. En ik voelde me door Johan en Helene gezien en geaccepteerd.

Als je echt iets bijzonders zoekt

Als je echt iets bijzonders zoekt, niet zomaar een wandel, of een yoga- meditatie week, dan zou ik deze reis met jezelf zeker aanraden. Rust, genieten van de prachtige natuur op een geweldige locatie in Marokko. Verbondenheid met een mooie groep mensen brengen je nog dichter bij jezelf.

Ontzorgd en onbezorgd. Prachtige natuur, back to basic.

Ik heb deze week ervaren als verlichtend. Ontzorgd en onbezorgd. Prachtige natuur, back to basic. Ik ben met veel vertrouwen en met veel rust teruggekomen. Een ervaring die ik niet had willen missen!

Het was een geweldige reis.

Het was een geweldige reis. Zonder telefoon en tijd kom je helemaal tot jezelf. Heerlijk gewandeld, bijzondere oefeningen gedaan, goed gecoacht. Echt een aanrader!

Deze retraite was zeer de moeite waard.

Deze retraite was zeer de moeite waard. Prijs tov wat er allemaal geboden wordt is prima. Coaches zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een scala aan mogelijkheden te bieden om jou je doel te laten bereiken. Bij mij hebben zij in ieder geval mijn doel(en) duidelijk boven water gekregen. Mijn vragen zijn beantwoord en meer dan dat. Dank Helene en Johan….jullie zijn toppers!

Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Ik heb het meest gehad aan het vertellen van ‘je levensverhaal’. Ik ontdekte dat ik niet alleen ben. Meerdere mensen maken moeilijke dingen mee, maar ze kunnen ook weer doorgaan met hun leven. Wanneer mijn gedachten alle kanten opgingen en ik mij meer in mijzelf keerde, op die momenten kreeg ik ook meer ondersteuning. Dit programma geeft de energie en inzichten om weer richting aan je leven te geven.

Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt en heb niet steeds meer bevestiging nodig, en heb meer doorzettingsvermogen. 2017 is echt mijn topjaar nu! Ik zou dit programma aanbevelen aan mensen die beter inzicht in zichzelf willen krijgen, vooruit willen en openstaan voor verbetering van denken.

Lieve Johan, levensgenieter, natuurmens én mensenmens: wat een combi

Dat je nog heel veel mensen mag raken met je liefdevolle en bijzondere manier van coachen.
Ik hoop en wens dat onze paden elkaar in de toekomst weer eens mogen kruisen.

Een groot cadeau, het effect was naderhand overweldigend

Mijn ervaring tijdens de authentiek leiderschap training met Helene en Johan was erg bijzonder. Sowieso op het moment zelf door de oefeningen, spellen en wonderlijke wandelingen in de natuur. De week was daarmee al een groot cadeau maar het effect daarvan naderhand was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken en heb tegelijkertijd helder wat de praktische stappen daarbij zijn in mijn leven. Ik kijk met grote dankbaarheid terug!

Dit kan je van ze verwachten:

 • Diepgang
 • Individuele aandacht
 • Ervaringsgericht leren
 • Puur & natuur