Next Step
Natuur Retraite
Drents-Friese Wold

18 -23 juni 2023

Een diepgaande retraite in de natuur

Van harte welkom bij een van onze natuurretraites. Dagenlang heerlijk tot rust komen op een prachtige locatie, en aan de slag gaan met jouw levensvraag.  

Ben je 40-plusser en ervaar je dat het tijd is voor een nieuwe stap, een nieuwe fase?  Voelt de situatie waar je in zit als niet meer passend of zelfs beknellend? 

Deze diepgaande retraite maakt dat je weer gaat voelen wat belangrijk voor je is, en hoe je daar invulling aan geeft. Jouw Next Step wordt helder, waarbij je heel dichtbij jezelf blijft.  

Twee ervaren retraite coaches (Johan en Helene) begeleiden je in jouw zoekproces. Zij begeleiden deze retraites al jarenlang samen. 

"Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf. Ik weet nu wat mij te doen staat, en voel daar vertrouwen in vanuit mijzelf".

Voor wie?

Ben je toe aan een week voor jezelf en wil je bezig met je eigen proces? Dan is dit programma iets voor jou. 

Je vraagt je bijvoorbeeld af:

  • blijf ik doorgaan met wat ik nu doe, of is er iets totaal anders nodig?
  • nu wordt het tijd voor mezelf, ik heb genoeg gezorgd voor anderen.
  • maak ik nog een carrière-switch?
  • blijf ik in deze relatie?
  • ik voel dat ik meer in mij heb, dat geleefd wil worden 

Jij bent een 40- plusser met een portie levenservaring. Je hebt het nodige meegemaakt privé of op je werk. Je loopt vast, of het is best spannend om die nieuwe stap te zetten. Het is tijd om hier eens goed bij stil te staan. 

natuur retraite | wandelen in de natuur

Terug naar je ware natuur

Deze retraite is een fijne mix tussen even helemaal ‘niks moeten’ en aan de slag gaan met je vraag. Je bent veel buiten in de natuur. Met onze oefeningen ga je verstillen, je zintuigen openstellen en je ware natuur ervaren.

De natuur helpt je om je dieper te verbinden met jezelf, zodat antwoorden zich als vanzelf aan je laten zien.

Uit het hart

Je deelt in de groep wat je wilt delen, vanuit je hart. Dat doen we bij het vuur of met de talking stick, waarin je deelt terwijl anderen enkel luisteren.

Je leert ook van elkaars ervaringen, bijvoorbeeld in een familie-opstelling. Je opent je steeds meer. Je gaat weer ervaren wie je ten diepste bent en wat je nodig hebt.

Jouw puurheid ervaren

De meeste mensen ervaren natuur retraites als een meditatieve retraite met je ogen open. In de natuur leef je in het nu. Je stopt met nadenken over gisteren en morgen. Je zintuigen gaan meer open staan, waardoor je alles intenser ziet, hoort, proeft en ruikt. Jouw puurheid proef je bij het heldere water. Je gaat mediteren op de top van een heuvel. Of je komt helemaal tot jezelf tijdens solo-tijd op een mooie door jou gekozen natuur plek.

In de eindeloze natuur

Met deze retraite dwalen we eindeloos door bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Een verrassende variatie aan landschappen, dat is het Drents Friese Wold. Dit Nationale park is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Een gebied om te koesteren. Waar nog veel zeldzame diersoorten leven, zoals dassen en boommarters. Waar nog stilte is, en het ’s nachts echt donker is.

Als je verlangt naar natuur, en nieuwe zingeving, past deze retraite bij jou. 
  
 

"Het effect van de week was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken".

Ervaringen van eerdere 'Next Step' deelnemers

Globale opzet 6-daagse

Start programma

We heten je graag van harte welkom op zondagmiddag 18 juni rond 16.00 uur. Bij aankomst lever je jouw mobiele telefoon en horloge in. De rest van de middag heb je tijd om te landen, en leren we elkaar wat beter kennen. We zijn met een groep van maximaal 10 deelnemers op een prachtige locatie. 

Dagelijks programma

We blijven op het retraite terrein, of in de natuur van het Drents-Friese Wold. We zijn vooral de hele dag buiten. Wandelend door de bossen en over de prachtige heidevelden. Zittend op zandvlakten, waar we als groep en oefening doen. Liggend op je rug naar de vogels kijkend terwijl je mijmert en schrijft over jouw proces. De bewoonde wereld, met al haar afleidingen, is ver weg.

Iedere dag verloopt weer anders. Soms heb je een begeleide meditatie in de ochtend.  Een andere keer heb je de keuze om een nacht solo in de natuur te verblijven onder een prachtige sterrenhemel. Een andere avond heb je inspirerende kampvuur gesprekken met elkaar.

Tussendoor kan je altijd met een van de coaches een kort (coach)gesprek te hebben. Je hebt ook coaching met de groep. Via bijvoorbeeld familieopstellingen of psychodrama werk je aan een persoonlijk vraagstuk.

Vanzelfsprekend is er ook voldoende tijd voor jezelf. Om niets te hoeven. De retraite vliegt om. Het voelt alsof je wekenlang weg bent en ten volle mag leven, terwijl de retraite veel korter is. 

Maaltijden

We leven zo puur natuur mogelijk. We eten vegetarisch, met zoveel mogelijk producten uit het seizoen. Eenvoudige, maar lekkere maaltijden die we bij het haardvuur eten, of buiten op het terras. Er wordt voor ons gekookt.  Er is geen tijd, we leven met het ritme van de natuur en ons lichaam. In de ochtend ontbijt je wanneer jij opmerkt dat het daar tijd voor is. Ook maak je dan een lunchpakket klaar, omdat we overdag erop uit gaan. 

Afronding

Donderdagavond ronden we het retraite-programma af, zodat je vrijdag 23 juni je tassen inpakt, afscheid neemt en je voorbereidt op de reis naar de wereld, waar de tijd niet heeft stil gestaan. De tijd die weer gaat lopen zodra je je mobiel en horloge weer terugkrijgt.  

Je keert opgeladen en vol energie huiswaarts. Waarbij je weet wat jouw ‘Next Step’ gaat zijn.

"Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit natuur programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust".

Praktische informatie

Wie zijn de coaches?

Dit kan je van ze verwachten:

Aanmelden

logo ival nature retreats 300x100px

Contact opnemen

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in deze natuur retraite.
We hebben je verzoek ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
IVAL Nature Retreats